Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 6 dec 2017 / 14:35 uur

Websites zorginstellingen en scholen amper beveiligd

Het overgrote deel van de scholen en zorginstellingen beveiligt haar websites nauwelijks, zo blijkt uit een onderzoek van Open State. In de zorg is slechts 39 procent van de websites voorzien van een HTTPS-verbinding en bij de scholen ligt dat percentage nog lager: op 32 procent.

Patiëntgegevens

HTTPS-verbindingen zijn cruciaal op websites waar mensen een account hebben en gegevens worden gedeeld, zoals patiëntgegevens of schoolroosters. Toch blijkt in beide sectoren een overgroot deel hier nog geen gebruik van te maken.

Bij scholen scoren vooral de basisscholen laag als het aankomt op het hebben van een HTTPS-verbinding (29 procent). Dat is ergens ook niet zo gek, aangezien leerlingen hier minder snel wat digitaal zullen moeten inleveren en roosters op basisscholen ook een stuk minder relevant zijn dan in het middelbaar- of beroepsonderwijs. Daar liggen de percentages van het aantal beveiligde websites dan ook een stuk hoger, tot 82 procent bij de universiteitswebsites.

Bij de zorginstellingen is er in het onderzoek van Open State geen onderscheid aangebracht tussen bijvoorbeeld een huisartsenpost, een fysiotherapeut of een ziekenhuis.

Gemeenten

Ook de overheid werd onder de loep genomen. 70 procent van die websites maakt gebruik van een HTTPS-verbinding. Hierbij scoren vooral de gemeenten hoog met 91 procent.

De ministeries scoren gemiddeld lager, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat een groot aantal van hun sites louter informatief is. Zo blijft het natuurlijk voor alle websites op zich de vraag of er accountgebonden gegevens gedeeld kunnen worden en of het hebben van een HTTPS cruciaal is.

Zelf checken

Weten of jouw school of zorginstelling haar website waarop jij een account hebt, goed beveiligd heeft? Je kunt ze hier allemaal terugvinden door op ‘Bekijk domeinen’ te klikken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Websites zorginstellingen en scholen amper beveiligd
Sluiten