Anke Horstman
Anke Horstman Tech 5 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Pas op: de killer robots komen eraan!

We hebben het eerder gezien: sommige films hebben een griezelig voorspellend vermogen. Denk aan Back to the Future (1989). Die film voorspelde dat we in 2015 vingerafdrukscanners zouden gebruiken en zie… het kwam uit. Hetzelfde geldt voor videobrillen en Augmented Reality. En wie had ooit gedacht dat Donald Trump president zou worden, zoals de Simpsons ooit schetsten? Toeval of niet… voorspelt de film I, Robot nu ook onze toekomst?

I, Robot

De in 2004 uitgebrachte film I, Robot laat de wereld zien zoals hij er in 2035 uit ziet. Robots maken ons leven makkelijker en helpen bijvoorbeeld in het huishouden. Plotseling escaleert de situatie, doordat de supervisor van alle computers de mens als vijand begint te zien. Robots worden gewelddadig en het lot van de mensheid ziet er niet meer zo rooskleurig uit.

Goed… natuurlijk komen niet alle films uit. Dat is maar goed ook. Punt is alleen dat we al veel dichter bij het scenario uit I, Robot zitten, dan je misschien zou verwachten. Ruim honderd robotexperts hebben de Verenigde Naties onlangs gewaarschuwd voor de opkomst van killer robots. Een van die experts was Elon Musk. Je weet wel, die succesvolle man achter Tesla en de Hyperloop bijvoorbeeld.

Situatie nu

De voorlopers van killer robots worden momenteel al ingezet door bijvoorbeeld het Amerikaanse leger. Killer robots bestaan nog niet daadwerkelijk, maar gezien de snelle ontwikkelingen op dit vlak, zou het niet lang meer moeten duren voor deze ingezet kunnen worden. Killer robots zijn zelf in staat om een doelwit te selecteren en het aan te vallen. Zonder tussenkomst van een mens dus. De robot denkt en bepaalt dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Zorgen

Dat deskundigen zich zorgen maken, is niet voor niets. Wat voor wapenwedloop zou zich kunnen ontketenen als elk land zich zou voorzien van vele killer robots? Ze zouden niet kunnen onderscheiden wie wel of niet een doelwit is. En wat als het doelwit een witte vlag zwaait? Weet de killer robot dat dit een teken van overgave is?

Alles valt of staat bij het goed en ethisch programmeren van robots. Maar zelfs dan valt er veel tussen de regels door te lezen. Want wat in het ene land heel normaal is, wordt in een ander land als ‘not done’ beschouwd. En wat als de kunstmatige intelligentie er voor zorgt dat de gedachtegang van de robot verandert? Dan denk je hem in eerste instantie met een gerust hart te kunnen plaatsen, blijkt hij je later te willen vermoorden door voortschrijdend inzicht…

Humanoïd Sophia

Sophia is ook een robot die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, maar ze is niet ontworpen als killer robot. Omdat ze ook in de vorm van een menselijk lichaam is gebouwd, wordt ze geschaard onder de noemer humanoïd.

Sophia is ’s werelds eerste robot die een staatsburgerschap van een land kreeg uitgereikt. Saillant detail: ze mag zich dus officieel inwoner van Saudi Arabië noemen. Ze hoeft echter geen hoofddoek te dragen, zoals alle vrouwen in dat land. Ik heb me zelfs laten vertellen dat zij zich zonder mannelijk gezelschap in het openbaar begeven, waar de vrouwen in Saudi Arabië dan weer geen recht op hebben. Goed, waarom zeg ik dit? Sophia lijkt meer rechten te hebben dan de gemiddelde vrouw in Saudi Arabië. Ook al zei ze ooit de mensheid te willen vernietigen…

Volgende week deel 2 over dit onderwerp en over Sophia de humanoïd.

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.