Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 17 nov 2017

Waarom niet iedereen een Chinese smartphone heeft

In onze lijst van techproducten met een goede prijs-kwaliteitverhouding van vorige week zagen we eigenlijk al een trend: wie een goed product voor weinig geld wilt, moet bij Chinese merken zijn. Bedrijven als Xiaomi, OnePlus en LeEco bieden onder meer bij smartphones topspecificaties voor ongeveer de helft van de prijs. Waarom heeft dan nog niet iedereen een telefoon van een van deze merken?

Dat heeft verschillende redenen, zo bepleit mobielredacteur Arnoud Wokke van Tweakers.net. „De eerste is functioneel: een Xiaomi-telefoon heeft bijvoorbeeld in sommige gevallen beperkt 4g. In de software die sommige webwinkels meeleveren zitten veel Chinese apps en raadselachtige meldingen in het Chinees. Sommige mensen vinden dat prima, anderen vinden dat doodeng”, vertelt hij tegenover Metro. „Ook heeft Xiaomi in zijn telefoons soms minder goede onderdelen zitten, zoals camera’s die mindere foto’s maken dan de duurdere modellen van bijvoorbeeld Samsung of HTC.”

Ook de merknaam speelt een grote rol. Floris Schakelaar van online telefoonwinkel Belsimpel.nl, dat als een van de weinige winkels in Nederland een uitgebreid assortiment Xiaomi-telefoons heeft, vertelt aan Metro: „Als je in een kring van techliefhebbers, bijvoorbeeld bij ons, met een Xiaomi-telefoon aankomt, zegt iedereen: „Nice, dat heb je goed uitgezocht.” Maar ik heb ook genoeg moeders gezien die een Samsung-toestel nemen voor hun kind, omdat hij of zij er op school dan beter bij hoort.”

Naar Nederland?

Een oplossing voor veel van de problemen – slechte merknaam, slechte garantieregeling – zouden Chinese merken op kunnen lossen door naar Nederland te komen. Schakelaar van Belsimpel: „Vroeger waren die toestellen van bijvoorbeeld Xiaomi ook wel verkrijgbaar via een omweg, maar pas toen wij ze gingen aanbieden, zagen we ook een stijging in de vraag. Dan zit er iemand achter die in jouw land zit, jou support kan aanbieden en je vragen kan beantwoorden in jouw taal. Ik kan ook wel Engels, maar ik doe toch liever zaken met iemand die Nederlands spreekt."

Waarom niet iedereen en Chinese smartphone heeft
Ook Xiaomi levert veel telefoon voor relatief weinig geld. Op de foto de Xiaomi Mi 5. / Wikimedia

Dominick Viëtor, reviewer van telefoons voor Want.nl verwacht dat in ieder geval Xiaomi deze stap zal zetten: „Ze hebben zich net ook in Spanje gevestigd. Misschien duurt het nog een tijdje, maar ik verwacht uiteindelijk wel dat Xiaomi ook officieel naar Nederland komt”, aldus Viëtor tegenover Metro. Dat zorgt er echter weer voor dat de prijs flink stijgt. Viëtor: „Een reden dat de prijs van die telefoons zo laag is, is dat ze geen distributie, marketing of sales in Europa hebben. In China gaat de distributie veelal via websites als AliExpress.” Wokke vult aan: „Europa heeft verplichte garantie en dat kost geld. Ook moeten ze hier mensen aan het werk zetten op de helpdesk, om relaties op te bouwen met providers en winkeliers en ook dat kost extra.”

Pain in the ass

Samsung en Apple van de troon stoten zullen merken als Xiaomi en OnePlus dan ook niet. „Als je mij vraagt of Xiaomi en OnePlus vijftig procent marktaandeel krijgen in Nederland, dan zeg ik volmondig nee", aldus Schakelaar. „Maar voor een bepaalde groep is het heel interessant. Die mensen hebben gewoon door dat het veel goedkoper is."

Die mening wordt gedeeld door Wokke. Hij kijkt vooruit: „Ik zie het geen hoge vlucht nemen eigenlijk, omdat ik elke keer zie dat telefoons veel duurder zijn als fabrikanten officieel zaken gaan doen in Europa. Ze kunnen ongetwijfeld een mooi plekje innemen op de markt en hopelijk kunnen ze de trend dat high-end telefoons schreeuwend duur worden – 1159 euro voor een iPhone X, koekoek – een beetje omdraaien. Ik geloof niet dat ze Apple en Samsung kunnen onttronen, al zijn ze zeker een pain in the ass voor kleinere spelers als HTC, Sony en LG."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom niet iedereen een Chinese smartphone heeft
Sluiten