Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 13 okt 2017 / 12:30 uur

Ook smartphones zijn vatbaar voor gijzelsoftware

Eerder dit jaar verspreidde de gijzelsoftware WannaCrypt (ook wel WannaCry) zich in een moordend tempo na een lek bij Windows. Deze malware kaapt als het ware je computer, waardoor je niet meer bij je bestanden kunt. Maar ook android telefoons zouden vatbaar zijn voor dergelijke gijzelingen.

Het beveiligingsbedrijf ESET ontdekte het nieuwe virus. Dit zorgt er niet alleen voor dat de bestanden versleuteld worden, maar ook de pincode zou worden gewijzigd. Pas wanneer er 45 euro betaald wordt, wordt de telefoon weer vrijgegeven, zo schrijft de NOS.

Reset = alles kwijt

Je komt nog wel makkelijk terug in je telefoon, door simpelweg een reset te doen naar je fabrieksinstellingen. Het enige probleem is wel dat al je bestanden (vooral foto’s dus) dan verdwenen zijn.

Het virus is zeer eenvoudig op te lopen, want het doet zich voor als een ‘doodnormale’ update van het programma Adobe Flash Player. Als gebruikers besluiten over te gaan tot installatie van de update is er geen weg meer terug en kan je niks meer tot je 45 euro neerlegt. Voordeel is wel dat om deze app te installeren je apart toestemming moet geven om externe apps (die niet aanwezig zijn in Google Play). Vooral in China downloadt men veel externe (lees: illegale) applicaties.

De eerste keer

Hoeveel slachtoffers er zijn, is nog onbekend. Er zijn in ieder geval nog geen gevallen in Nederland gemeld. „Het is de eerste keer dat Android op deze manier wordt misbruikt. En succesvol, je kunt vervolgens niet meer bij je bestanden", aldus Dave Maasland van ESET. „Het is wachten tot aanvallers nog slimmer worden en je niet meer zelf iets hoeft te installeren. Persoonlijk maak ik me meer zorgen als mijn telefoon het niet meer doet dan mijn computer."

Volgens Maasland kan het installeren van antivirussoftware voorlopig al heel veel helpen. „Maar weinig mensen gebruiken beveiligingssoftware op hun telefoon."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook smartphones zijn vatbaar voor gijzelsoftware
Sluiten