Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Vrijdag de 13e: Ongeluksdag of niet?

Vrijdag de dertiende: bij velen bekend als een ongeluksdag. Voor mensen met paraskevidekatriafobie een verschrikkelijke dag, waarin het het verstandigst is de hele dag in bed te blijven liggen. Waar komt deze dag vandaan? En is het werkelijk zo dat deze dag een ongeluksdag is?

Bijgeloof lijkt vooral voort te komen uit een tijd waarin we minder wetenschappelijke verklaringen hadden voor zogenaamde ‘toevalligheden’. Verklaringen werden daarom nog gezocht in bovennatuurlijke krachten. Het getal 13 speelt hier al eeuwen een rol in, zo werd al in 1780 vóór Christus in het Babylonische wettelijk schrift, de Code van Hammurabi, geen dertiende wet opgenomen.

Waar komt het vandaan?

Ook tegenwoordig vinden we dit bijgeloof nog overal terug. Hotels hebben vaak geen dertiende verdieping, vliegtuigen geen dertiende stoelrij en ziekenhuizen hebben vaak geen dertiende operatiekamer. Maar waar komt deze angst voor dit getal nu eigenlijk vandaan?

Er bestaan meerdere theorieën over waar angst voor het getal 13 vandaan komt. Een hiervan is dat het getal twaalf traditioneel als een volmaakt getal wordt gezien. Zo hebben we twaalf sterrenbeelden, zijn er 12 maanden in een jaar en hebben we 12 uren in een klok. Het nummer 13 is daarmee automatisch een verbreking van deze regel.

Een Bijbelse verklaring is is te vinden in het Laatste Avondmaal van Jezus Christus, waarbij dertien mensen aanwezig waren. Tijdens dit etensmaal wijst Jezus zijn latere verrader Judas aan en hier is ook de connectie met vrijdag te vinden. Gevolg van het verraden van Judas, was namelijk dat Jezus gekruisigd werd op, jawel, een vrijdag. Vrijdag was ook de dag dat Adam Eva het verboden fruit aanbood en ze volgens de Bijbel zondigden.

Een schilderij van Het Laatste Avondmaal, waar Jezus met zijn 12 discipelen (dus 13! mensen) zit te eten. Een van hen zal hem verraden.

Een andere populaire theorie is de ondergang van de Tempeliers, en monastieke militaire orde waarvan de leden massaal gearresteerd werden door de Franse koning, koning Filips IV, op vrijdag 13 oktober in het jaar 1307.

Het uitkomen van de Amerikaanse horrofilms Friday the 13th heeft ook niet echt geholpen om deze angst in moderne tijden af te doen nemen. In 2009 werd een vernieuwde versie van de film uitgebracht.

Echt een ongeluksdag?

Maar in hoeverre is vrijdag de 13e nu echt een ongeluksdag? Volgens onderzoekers is het moeilijk om hier representatieve data van te verzamelen. Veel mensen besluiten namelijk op vrijdag de dertiende thuis te werken, geen operaties te ondergaan en niet op reis te gaan. Een studie van het Centrum van Verzekeringsstatistiek (CVS) uit 2008 laat zelfs zien dat er minder verkeersongelukken plaatsvinden op vrijdag de dertiende, in vergelijking met andere vrijdagen.

Ook zijn er op vrijdag de dertiende minder ongelukken met brand en diefstal. Al is de gemiddelde waarde van spullen die bij deze ongelukken verloren gaan wel hoger.

Waargebeurde verhalen

Hoewel er wetenschappelijk gezien geen bewijs is dat vrijdag de dertiende ook daadwerkelijk een ongeluksdag is, zijn er toch mensen die beter binnen hadden kunnen blijven op deze dag. Het was namelijk niet alleen Tupac Shakur die een ongeluksdag had toen hij op vrijdag 13 september 1996 werd neergeschoten en overleed. Metro zet vier waargebeurde verhalen over vrijdag de dertiende op een rij.

1 Vliegtuigcrash

De passagiers van een vlucht op vrijdag 13 oktober 1972 mochten met recht spreken van een pechdag. Hun vlucht stortte neer in het Andesgebergte. De overlevende passagiers, onder andere een rugbyteam uit Uruguay, moesten om te overleven hun dode medepassagiers opeten, en werden zo gedwongen tot kannibalisme. Twee maanden lang werden er medepassagiers opgegeten, toen werden ze pas gered.

Overlevenden van de crash in 1972 bij een bijeenkomst in 2010. Foto: afp.

2 Grote pechvogel

De gepensioneerde buschauffeur Bob Renphrey uit Noord-Wales bleef de laatste jaren van zijn leven thuis op vrijdag de dertiende. Hij kon vier auto’s afschrijven, was overbodig op werk, viel in een rivier, crashte een motor en liep door een glazen deur heen op deze dag. In 1998 stierf hij aan kanker.

Zijn weduwe, die op een andere vrijdag de dertiende al eens van de trap was gevallen nadat Bob haar met een stok in het gezicht sloeg die hij voor de hond wilde weggooien, besloot de begrafenis op vrijdag de dertiende te houden. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat de begrafenisondernemers te druk waren. "Bob had hierom kunnen lachen", zei Betty erover.

3 Ongeluksbruiloft

Je bruiloft op vrijdag de dertiende houden, is vragen om ongelukken. Daar kwamen Michelle en Gary Docherty ook achter. In 2004 werden hun bruiloftsgasten eerst aangevallen door een zwerm wespen, terwijl ze aan het wachten waren op Michelle. Tante Mary gooide vervolgens haar dure camera kapot.

Toen Michelle eindelijk arriveerde, vlogen de beestjes in haar jurk waardoor ze een paniekaanval kreeg. Als laatste verloren ze ook nog eens de bruiloftsvideo.

4 Mislukte zelfmoord

Op vrijdag de dertiende in het jaar 1987 zag Robert Bullard (21) het leven niet meer zitten en besloot hij een zelfmoordpoging te doen. Hij stopte zijn hoofd in een gasoven. Een methode die vroeger had gewerkt, maar sinds de nieuwe regelgeving in Engeland op het gebied van gas, was dat niet meer mogelijk.

Hij faalde niet alleen in het zichzelf beroven van het leven, door een flikkerend licht ontstond er een explosie. Zijn moeder en een politieman raakten gewond. Robert? Daar was niks mee aan de hand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.