Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 30 okt 2017 / 13:23 uur

Football Manager 2018 laat spelers uit de kast komen

Het is waarschijnlijk een van de spellen met de allergrootste database. Football Manager (de voetbalgame, waarbij je de spelers niet kan besturen, maar elk stukje van het beleid en de tactiek moet uitstippelen) laat ook in haar 2018-versie zien net wat vooruitstrevender te zijn dan veel van haar concurrenten.

Uit de kast

In de nieuwe game – die vanaf 10 november in de schappen ligt – kan je als manager van een club namelijk te maken krijgen met een speler die uit de kast komt als homoseksueel. Een optie die bij de grootste voetbalgames FIFA en Pro Evolution Soccer nog niet is opgenomen.

En zoals altijd hebben de makers bij Sports Interactive bij de op het eerste oog ‘simpele’ toevoeging uitgebreid stilgestaan. Hoofdontwikkelaar Miles Jacobson ging zelfs uitgebreid om de tafel met enkele figuren in het voetbal, die openlijk homoseksueel zijn, zoals Hugo Scheckter de teammanager en vertrouwenspersoon van het elftal bij Southampton. „Hij krijgt heel veel complimenten voor zijn actie en we konden deze feature niet maken zonder er met hem over te spreken”, zo vertelt Jacobson tegenover The Mirror.

Newgens

In Football Manager zullen overigens alleen de zogenaamde newgens een coming out kunnen maken. Newgens zijn de niet-bestaande spelers, die aan het eind van elk seizoen worden toegevoegd aan de jeugdopleidingen van clubs. Bij echte spelers – of het nou Lionel Messi of Ard van Peppen is – is het niet mogelijk. „Het gebeurt niet bij echte spelers. We weten niet wie gay is en wie niet en we willen niet spelers een onware coming out laten maken in het spel." Bovendien zouden spelers het spel voor de rechter kunnen dagen.

De paar actieve voetballers die openlijk homoseksueel zijn – zoals Robbie Rodgers van LA Galaxy – zullen via een latere update ook als homoseksueel te boek staan in het spel, maar zij zullen niet opnieuw hun coming out maken.

Niet veel voorkomend

Een coming out zal niet vaak voorkomen in Football Manager 2018, omdat het zoveel mogelijk op de echte wereld moet lijken en de verwachting niet is dat de homoseksuele voetballers zich ineens massaal melden. Daarnaast zullen spelers die actief zijn in of afkomstig zijn uit landen waar het illegaal is om homoseksueel te zijn, sowieso nooit een coming out hebben. Daar kan je natuurlijk kritiek op hebben, maar Sports Interactive wil zijn vingers niet branden aan de kwestie. Niet uit angst voor reprimandes uit de betreffende landen tegen het spel, maar juist ter bescherming van de speler in de game. „Dit omdat de gevolgen voor de speler te ernstig zouden kunnen zijn voor ons om goed in de game te verwerken. We willen bovendien toch vooral de positieve kanten belichten en niet de negatieve."

Mocht een van je spelers daadwerkelijk zijn coming out maken, dan zal dat voor jouw als manager niet direct veel problemen opleveren, zo voorspellen Jacobson en zijn collega’s. „De verwachting is eigenlijk vooral dat je club een kleine boost krijgt in de merchandise, aangezien er een nieuw publiek zal zijn dat de speler wil steunen. Waar ter wereld je ook kijkt, iemand die uit de kast komt krijgt vaak alleen maar meer steun van mensen die dat voorheen niet waren."

Voor de speler in kwestie zal zijn bekentenis geen negatieve invloed hebben op zijn statistieken of zijn status in de kleedkamer. „Wat wij hebben gehoord van mensen uit de praktijk is dat het de dynamiek binnen het team totaal niet veranderd heeft."

Brexit

Het is voor het tweede jaar op een rij dat Football Manager laat zien een stapje verder te gaan dan zijn concurrenten in een zo realistisch mogelijk beeld van de voetbaltoekomst te scheppen. Zo implementeerde het afgelopen jaar verschillende scenario’s die de Brexit zou hebben op het voetbal in het Verenigd Koninkrijk. „Het is niet dat we op deze manier onze eigen agendapunten op de kaart willen zetten, het zijn onze voorspellingen van wat er in het echte leven gaat gebeuren. De Brexit in het spel vorig jaar stond ook compleet los van onze politieke standpunten. Ook is dit niet een poging om een homofoob iemand zijn inzichten te doen veranderen, de macht hebben wij niet. Er zijn uiteindelijk gewoon altijd honderduizenden verschillende scenario’s mogelijk in het voetbal. We proberen zoveel mogelijk mee te nemen in het spel."

1.300 scouts

Football Manager wordt al sinds jaar en dag geroemd door met name een hele trouwe, maar verrassend grote – jaarlijks gaan er meer dan een miljoen spellen over de toonbank – fanbase. Dat komt met name door de ontzettend uitgebreide database waarover het spel beschikt. Deze wordt namelijk gemaakt door meer dan 1.300 scouts uit 51 verschillende landen. Deze scouten niet alleen de spelers, maar ook de coaches, scouts en zelfs de fysiotherapeuten krijgen een beoordeling. De database bevat inmiddels meer 700.000 spelers en trainers.

André Villas-Boas – oud-manager van Chelsea en Tottenham Hotspur – bekende een paar jaar geleden zelfs dat hij regelmatig de ratings uit Football Manager erop nasloeg als hij meer informatie wilde over een speler.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Football Manager 2018 laat spelers uit de kast komen
Sluiten