Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 26 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Facebook test met scheiding van vrienden en nieuws

Tussen de vakantiekiekjes van je vrienden en de kattenplaatjes van je tante ineens lezen dat de hypotheekrente stijgt. Het is een rare situatie, daarom heeft Facebook dan ook besloten om in een proef de nieuwsfeed en de berichten van je familieleden te gaan scheiden.

Adam Mosseri, hoofd van het nieuwsfeed-team bij Facebook, heeft dat bevestigd in een blogpost. De landen waar de test momenteel gehouden wordt, zijn Slowakije, Servië, Sri Lanka, Cambodja, Bolivia en Guatemala.

Explore

Hoewel Mosseri aangeeft dat er niet direct plannen zijn om het experiment breder te trekken, is het wel een experiment dat voortkomt uit de wensen van de mensen. „Zij vertellen ons dat ze makkelijker de posts van hun vrienden en familie willen kunnen zien. Nu zijn er twee ruimtes. Een voor de familie en vrienden en Explore, waar je berichten van (nieuws)pagina’s voorbij ziet komen."

„Ons doel is om te begrijpen of mensen liever aparte plekken hebben voor persoonlijke en openbare content", vervolgt Mosseri. „We zullen horen wat mensen over deze ervaring zeggen om te begrijpen of we verder aan de slag moeten met dit idee."

Gevolgen

Wordt het experiment zo succesvol dat Facebook het op een grote schaal wil toepassen, dan heeft dit grote gevolgen voor bijvoorbeeld media, maar ook tal van andere bedrijven. Zij komen dan alleen nog maar in je normale feed via advertenties of als een Facebook-vriend van je een artikel of video van hun deelt.

In Slowakije merken ze dit al enorm. Volgens een journalist hebben de vier grootste online nieuwsmedia van het land de interactie van Facebook al met 75 procent zien dalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.