Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Tech 20 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Hierom moet je je telefoon niet openbaar opladen

Het leven met een smartphone lijkt er steeds beter op te worden: op bijna elke openbare plek is er inmiddels wel ruimte om je telefoon op te laden. Van de Primark tot in de trein, in het café of op een flexwerkplek, overal kun je wel stroom krijgen. Maar dat lijkt helemaal niet zo verstandig te zijn, meldt CNN Money.

Het blijkt voor hackers namelijk makkelijk om via een draagbaar stopcontact of openbare USB-poort in te breken in je telefoon. „Alleen al door ‘m in te pluggen is je apparaat geïnfecteerd en worden je gegevens gecompromitteerd”, zegt Drew Paik van beveiligingsbedrijf Authentic8 tegen CNN.

Kabel

Dat publieke wifi-spots een risico kunnen zijn – je gaat er vaak mee akkoord bepaalde gegevens vrij te geven aan de aanbieder – is bij velen bekend. Maar dat een draagbaar stopcontact, zoals die in de trein of op een festival, ook een risico vormt, weet lang niet iedereen. Het risico komt voort uit de kabel, die plug je ook in je computer. De kabel zendt data van je telefoon naar je computer. Je kunt bijvoorbeeld foto’s downloaden.

Dat kan ook met bepaalde stopcontacten, claimt Paik. Er zit volgens hem geen limiet aan de hoeveelheid data die een hacker er dan uit kan plukken. Je moet dan denken aan je emails, smsjes, foto’s en contacten.

Makkelijk

Ondanks dat het fenomeen juice jacken, zoals ze het noemen, al uit 2011 komt, wordt er nog veel te makkelijk in dit soort stopcontacten geplugd. Zelfs op conferenties over veiligheid. Dat demonstreerde Paik vorige week tijdens zo’n conferentie in San Francisco. Authentic8 zette een draagbare oplaadpaal neer. Ruim 80 procent van de aanwezigen plugde zijn of haar telefoon in zonder te vragen of het wel veilig was.

„Dat zoveel mensen hun telefoon inpluggen, is niet het probleem. Alleen wel op zo’n conferentie. Mensen zouden beter moeten weten. Blijkbaar voelen ze zich veilig.”

Het alternatief

Hoe moet je dan opladen als je onderweg bijna leeg bent? Paik adviseert te investeren in een goede powerbank. Ook is er nog een andere optie: er zijn oplaadkabels met een USB-uitgang die geen bedrading hebben om informatie over te dragen.

„Maar als je je zorgen maakt om de veiligheid”, besluit Paik, „kun je beter geen gebruik maken van publieke stopcontacten of USB-poorten. Wil je wanhopig je selfie uploaden, dan zul je het risico moeten nemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.