Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 10 okt 2016 / 18:48 uur

Nieuwe Nederlandse app geeft structuur aan je dag

Mensen met autisme hebben van nature een grote behoefte aan regelmaat en structuur. Een overzichtelijke dag maakt hen rustig en maakt de afwijking een stuk dragelijker. Het is natuurlijk alleen verre van ideaal om op zondagavond met pen en papier je hele week uit te denken. Daarom is DayMate in het leven geroepen.

Uiteraard mag je ook gewoon van de app gebruiken als je geen ADHD hebt, maar je gewoon behoefte hebt aan een gestructureerde dag. De app is heel simpel in gebruik, vooral door de eenvoudig afgebeelde activiteiten. De prikkelarme icoontjes.

Een hele drukke app, met allerlei tierelantijntjes zou het voor mensen met autisme namelijk nog steeds niet veel makkelijker maken hun dagen overzichtelijk te krijgen. In de applicatie stel je een complete daginvulling samen met deze simpele icoontjes.

Na het plannen krijgt de gebruiker voor elke activiteit een notificatie, zodat je weet hoe laat je wat moet doen. Elke activiteit kan zo nodig ook in verschillende kleinere taken worden opgedeeld en kan bekeken worden hoeveel tijd er nog beschikbaar is. Wilde je om 20.00 uur ’s avonds gaan stofzuigen? Dan helpt DayMate je herinneren. Om 16.00 uur naar je bijbaan? DayMate weet het.

Verbeterde versie

De applicatie, die nu gratis te downloaden is voor iOS en Android, is een opvolger van AssistHelpt. Deze app werd in 2014 gemaakt, speciaal voor de zoon van ontwikkelaar Annemiek Modderman. DayMate is de verbeterde versie van AssistHelpt, omdat hij is gemaakt op basis van de feedback van de gebruikers van de eerste app.

Uiteraard blijft er werk aan de winkel, de app is nog niet perfect. Zo kun je niet gemakkelijk in één oogopslag een hele week bekijken. Je bekijkt activiteiten alleen per dag. Je weet dus wel dat je om 16.00 uur moet werken, maar niet of je donderdagochtend een tandartsafspraak hebt. Dat is natuurlijk met een reden gedaan: het is voor mensen met een autistische stoornis fijner om alleen te zien wat ze op korte termijn moeten doen.

Voor mensen met een zwaardere vorm van autisme is een handige functie beschikbaar: de begeleiderfunctie. Hiervoor moet je wel geld betalen, maar zodra deze is aangeschaft, kun je makkelijk emoties delen, de contactpersoon bellen en wordt elke week een overzicht gemaild naar de begeleider.

Je kunt bepaalde activiteiten ook per week vastzetten, als je bijvoorbeeld elke woensdagavond voetbaltraining hebt. De app laat ook per activiteit een timer lopen, zodat je weet hoeveel tijd je er nog voor hebt. Wie dus een duidelijk gestructureerde dag wil, weet wat hem te doen staat. Taak 1: DayMate downloaden. DayMate is beschikbaar voor iOS en Android.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe Nederlandse app geeft structuur aan je dag
Sluiten