Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 10 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

Hype angstaanjagende clowns waait over naar Europa

Ze zijn eigenlijk bedoeld om kinderen en mensen aan het lachen te maken, maar in de Verenigde Staten jagen ze al enkele maanden mensen de stuipen op het lijf. Zogenaamde ‘killer clowns’ in Amerika achtervolgen mensen met messen en machetes, dreigen met geweren, schreeuwen vanuit auto’s en begluren vanuit bosjes. In de VS begint het een serieus probleem te worden en inmiddels is het fenomeen ook overgewaaid naar Europa.

Clowns worden hype

De hype begon op 21 augustus van dit jaar in South Carolina. Een klein jongetje vertelde aan zijn moeder dat hij een enge clown had gezien in de bosjes vlak bij hun woning. Zijn oudere broer stelde dat de clown ook een ketting bij zich had. In de daaropvolgende dagen signaleerden meer kinderen een clown.

Daarna volgen nog meer meldingen in de staat, al snel gevolgd door meldingen van angstaanjagende clowns in andere staten. Sommige clowns staan er om mensen te laten schrikken, anderen zijn zelfs gewapend met machetes en keukenmessen.

De politie in het Amerikaanse Orem postte vorige week tips op Facebook hoe om te gaan met clowns: „Hier zijn zeven woorden waarvan we nooit hadden gedacht ze te zeggen… ‘laten we eens serieus praten over clowns’”, zo begint de post. De politie geeft vervolgens antwoord op de vraag of mensen op een clown mogen schieten of actie mogen ondernemen: „Dat is een vraag die we niet zomaar met ‘ja’ of ‘nee’ kunnen beantwoorden.”

Here's seven words we never thought we'd be saying….."Let's have a serious talk about clowns".We have answered over…

Posted by Orem Police Department on Monday, October 3, 2016

Niets doen

De politie begrijpt dat veel mensen de clowns als ‘creepy’ ervaren, maar stelt dat het in de meeste gevallen het beste is niets te doen en de politie te waarschuwen: „Wanneer wij er dan op afgaan en die persoon besluit weg te lopen zonder iets te zeggen, dan kunnen we daar niets aan doen.”

Probleem is dat het dragen van een clownsmasker in beginsel niet strafbaar is. De politie wil grappenmakers wel waarschuwen dat het dragen van zo’n masker ook voor de grappenmaker zelf linke soep kan zijn: bange mensen kunnen rare dingen doen, zo stellen zij. De World Clown Association (WCA) is ook allesbehalve blij met de negatieve berichten rond clowns. De organisatie heeft zich fel uitgesproken tegen de zogenaamde killer clowns. Voorzitter Randy Christensen stelt dat de grapjassen de echte clowns een slechte reputatie bezorgen.

Beelden van een van de recentste incidenten tonen hoe een clown met een mes in zijn hand rond een woning spookt. De huiseigenaar verklaarde: „Deze ochtend zag ik dat mijn poort open was. Ik bekeek de beelden van de beveiligingscamera en zag iemand in clownskostuum die probeerde in mijn woning te komen.” Veel kijkers denken dat het incident in Texas in scène is gezet, omdat de clown opvallend rustig blijft.

Hype waait over

Feit is dat er meerdere incidenten zijn geweest waarbij clowns mensen de stuipen op het lijf jagen. Inmiddels is de hype ook overgewaaid naar Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland, ook daar zijn de creepy clowns gesignaleerd. De Brit George Birkbeck filmde vrijdag in Plymouth een clown die hij ‘s nachts op straat tegenkwam. Volgens Birkbeck had de man iets wat leek op een hamer vast en wilde hij hem er niet langs laten: „Ik besloot hem aan te vallen met een bierflesje en filmde het voor als het slecht zou aflopen. Gelukkig was hij nog banger dan ik.” De clown liep weg en zo liep het met een sisser af.

Volgens de BBC regent het meldingen bij de Britse politie. Zo werd een 30-jarige man uit Norwich gearresteerd nadat hij, verkleed als clown, achter een boom vandaan was gesprongen, naar een vrouw had geschreeuwd en haar vervolgens achterna was gerend. De politie van Thames Valley meldde dat er zondag in 24 uur tijd veertien meldingen werden gedaan waarbij de politie handelend moest optreden.

Vrijdag werden twee 12-jarige jongens tegengehouden toen zij met maskers op en een plastic machete in de hand onderweg waren naar een basisschool, om daar kinderen schrik aan te jagen. De politie van Peterlee plaatste een foto van de attributen op Facebook.

Twee 12-jarigen jongens werden met deze spullen tegengehouden toen ze onderweg waren naar een basisschool: Foto: Politie Peterlee.

Aanvankelijk leken de clowns zich in Nederland gedeisd te houden, maar Burgernet Flevoland is toch echt op zoek naar ‘een man met clownsuiterlijk’…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.