Zoë Boven
Zoë Boven Tech 13 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Deze gevaarlijke USB-laders zijn per direct verboden

Telefoonoplader kapot? Menig mens bestelt voor een prikkie een nieuwe op een louche website of rent naar de dichtstbijzijnde euroshop. Niet verstandig, want meer dan de helft van de in Nederland verkochte telefoonopladers met USB-aansluiting deugen niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft daarom per direct de verkoop van 24 opladers verboden.

Er werden 41 opladers onderzocht. Tien opladers hebben zoveel mankementen, dat de kans op een elektrische schok of brand bestaat. Bekijk hieronder of jouw oplader onder de gevaarlijkste valt, let op: sommige foto’s zijn wazig.

Veel klachten

De NVWA deed het onderzoek naar aanleiding van meerdere klachten over onveilige USB-opladers. De waakhond keek vooral naar de elektrische veiligheid van USB-laders van het type 230V. Dat zijn opladers waarvan de stekker direct in het stopcontact gaat.

Vooral goedkope opladers en opladers uit landen als China voldoen vaak niet aan de eisen, blijkt uit het onderzoek. Daarom adviseert de NVWA een oplader te gebruiken van dezelfde fabrikant van de aangeschafte telefoon. Klik hier voor de volledige lijst van de 41 onderzochte opladers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.