Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 20 jun 2016 / 12:25 uur

Vliegangst? App berekent de kans dat je neerstort

‘Een vliegtuig is het veiligste vervoersmiddel ter wereld’ of ‘je hebt veel meer kans om te overlijden in de auto hoor’ twee dingen die mensen je altijd weer vertellen als je zegt dat je bang bent in het vliegtuig. Ben je ook bang voor vliegen? Dan kan de app ‘Am I Going Down’ je misschien helpen, of juist niet.

Deze app berekent namelijk de kans dat jouw vliegtuig neer zal storten. En toegegeven: die kans is echt heel erg klein. Zelfs als je 10.000 jaar lang elke dag in het vliegtuig stapt, is de kans dat je neerstort nog steeds heel erg klein.

Vluchtstatistieken

Vanilla Pixel, een Londens bedrijf, heeft allerlei vluchtstatistieken verzameld en berekent zo de veiligheid van een vlucht. Wie bijvoorbeeld met vliegmaatschappij Ryanair van Brussel naar Barcelona vliegt, heeft een kans van 1 op 5.817.572 om neer te storten.

Dat is natuurlijk nog steeds een kans, maar hij is wel erg klein. De kans dat je de loterij wint is namelijk ongeveer 1 op 8 miljoen, dat scheelt niet heel veel. Maar natuurlijk zijn er nog steeds mensen ongerust. Iemand wint inderdaad de loterij en vliegtuigen storten neer, maar de app moet een geruststelling zijn. De kans is duidelijk klein.

Vrouw met vliegangst

Nic Johns, de uitvinder van de app, heeft een vrouw met vliegangst. Het was elke keer weer een hele opgave om haar gerust te stellen en daarom vond hij dat het tijd werd zwart op wit te kunnen laten zien hoe onwaarschijnlijk het is dat je neerstort.

Om de app te kunnen maken, zijn meer dan 10 miljoen luchtroutes geanalyseerd. „Voor mijn analyse heb ik enkel crashes opgenomen die minstens één dodelijk slachtoffer hebben geëist”, vertelt Johns aan Daily Mail.

‘Am I Going Down?’ kan je downloaden in de App Store, Android-gebruikers met vliegangst moeten nog even wachten op hun versie van de app.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vliegangst? App berekent de kans dat je neerstort
Sluiten