Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 20 jun 2016 / 13:57 uur

54% Nederlanders wil referendum over EU-lidmaatschap

Een kleine meerderheid van de Nederlanders zou zich graag in een referendum willen uitspreken over het Nederlandse EU-lidmaatschap.

Dat blijkt uit een peiling van Een Vandaag onder 27.000 mensen. Ruim de helft van de ondervraagden, 54 procent, ziet een volksraadpleging over het lidmaatschap van de Europese Unie wel zitten. Ongeveer 43% zegt niets in een referendum te zien.

Op 23 juni gaan de Britten naar de stembus om te stemmen of zij wel of niet in de Europese Unie willen blijven. Het referendum maakt veel los, zowel in Engeland als daarbuiten. Ook in Nederland klinkt er regelmatig een anti-Europees geluid, vooral vanuit de PVV. Ruim negen op de tien PVV-stemmers is voor een ‘nexit’.

Ook bij de partijen 50Plus (63%) en de SP (58%) wil een meerderheid dat Nederland uit de EU stapt. D66- en Groenlinks-kiezers zijn juist uitgesproken pro-Europa, ruim acht op de tien is voor EU-lidmaatschap.

Ook uit de peiling van Een Vandaag blijkt dat de meningen over het EU-lidmaatschap van Nederland erg verdeeld zijn. De tegenstanders halen met 48 procent net geen meerderheid, terwijl 43 procent vindt dat Nederland gewoon in de EU moet blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
54% Nederlanders wil referendum over EU-lidmaatschap
Sluiten