Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 17 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Apple haalt tonnen aan materiaal uit oude iPhones

Heb jij een iPhone? Dan heb jij een goudmijntje in handen, ook als de smartphone voor jou niets meer waard is. Hoeveel Apple nog doet met jouw oude apparaten is wonderbaarlijk en ze willen jouw oude telefoontje dan ook maar wat graag terughebben.

In het laatst gepubliceerde milieurapport van het megabedrijf is te lezen dat ze in 2015 meer dan een ton aan goud uit oude iPhones, iPads en Macs hebben gehaald. Dat is dus eigenlijk een goed teken, want dat betekent dat ze de materialen hergebruiken in plaats van mijnmannetjes erop uit sturen om nieuw goud te zoeken.

,,Waarom zit er dan zoveel goud in mijn iPhone? Ik heb gewoon een zwarte?" zal je misschien denken, maar het goud zit aan de binnenkant. Dat komt omdat het een goede, snelle elektriciteitsgeleider is en goud niet snel verroest.

Alhoewel koper veel goedkoper is, zou je telefoon, tablet of computer veel langzamer werken als Apple dit in de producten zou stoppen in plaats van goud. Volgens GoldTraders.co.uk is een pond 9-karaats goud ongeveer 5.500 euro waard en 22-karaats goud zelfs 13.500 euro.

In jouw iPhone

Maar hoeveel zit er dan in jouw iPhone verwerkt? Volgens CNN money zat er in 2011 ongeveer 0,034 gram goud in een iPhone. Dat is omgerekend zo’n 1 euro en 61 cent aan goud, klinkt niet als veel, maar als je zo’n megabedrijf bent als Apple en een ontelbare hoeveelheid telefoons terugkrijgt, kun je de winst uittellen.

Liam

Apple krijgt die metalen ook daadwerkelijk terug, omdat veel telefoons tegenwoordig leentelefoons zijn waardoor ze worden teruggeven. Ook telefoons die onbruikbaar zijn worden vaak teruggestuurd naar het bedrijf. Daar haalt een speciaal ingestelde robot, Liam, de telefoons helemaal uit elkaar en scheidt de metalen.

Liam haalt 1,2 miljoen telefoons per jaar uit elkaar, waardoor er dus minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor nieuwe iPhones, iPads en Macs. Liam doet dit tot nu toe in Californië en jawel, Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.