Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 17 feb 2016 / 14:06 uur

Facebook heeft zelfde effect op je brein als cocaïne

Maar liefst elf procent van de bevolking lijdt aan een vorm van technologische verslaving. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat Facebook je hersenen op een vergelijkbare manier beïnvloedt als cocaïne.

Professor Ofir Turel van de staatsuniversiteit in Californië heeft hersenonderzoek gedaan bij twintig deelnemers. Hij vond daarbij dat het ‘amygdala-striatal’ systeem wordt getriggerd wanneer zij plaatjes zagen die door de hersenen aan Facebook worden gelinkt. Dit systeem wordt ook aangesproken bij drugsverslavingen.

Wel verschillen

Er zijn echter wel verschillen zegt Turel, zo zou een Facebook-verslaving makkelijker te overkomen zijn dan een echte drugsverslaving. De deelnemers aan het onderzoek (allemaal Facebook-gebruikers) moesten op een knop drukken als ze Facebook-gerelateerde plaatjes zagen of verkeersborden.

Verkeersborden

,,De participanten reageerden sneller op de Facebook-stimuli dan op de verkeersborden” vertelt Turel aan Metro UK. ,,Als je er over nadenkt is dat hartstikke eng, omdat dat betekent dat de gebruikers eerder zouden reageren op een Facebook-bericht op hun mobiele telefoon dan op het verkeer als ze hun telefoon onderweg gebruiken.”

Goed nieuws: het remmend systeem van de hersenen, dat wordt aangetast bij drugsgebruik, lijkt niet aangetast te worden door een Facebook-verslaving. Dat betekent dat het gedrag nog gecorrigeerd kan worden met een behandeling. Er zijn nog remmen aanwezig.

Weinig motivatie

Turel: ,,Wij denken dat verslavingsgedrag in dit geval gaat om weinig motivatie het eigen gedrag te controleren, wat gedeeltelijk toegeschreven kan worden aan het feit dat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van een Facebook-verslaving minder ernstig zijn dan die van een echte drugsverslaving."

Reageer op artikel:
Facebook heeft zelfde effect op je brein als cocaïne
Sluiten