Redactie Metro
Redactie Metro Tech 20 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Meisjes vaker verslaafd aan social media dan jongens

„Ik ben verslaafd aan social media.” Dit zegt 17 procent van de jongeren in Nederland. Bij meisjes speelt dat meer dan bij jongens. Meisjes zitten ook langer op diensten als Facebook, WhatsApp, Instagram, Skype en YouTube. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meisjes zeggen vaker dat ze verslaafd zijn dan jongens. Bovendien kunnen social media volgens jongeren een negatieve invloed hebben op hun concentratievermogen, nachtrust en schoolprestaties

Meisjes

Zes op de tien meisjes krijgen een goed gevoel als hun berichten geliket, geretweet of gedeeld worden. Bij jongens is dat minder dan de helft. Meisjes vinden het ook vervelender en worden onrustiger dan jongens als ze niet online kunnen gaan. Ze zijn vaker bang dat ze dan iets missen. Ook krijgen meisjes vaker een goed gevoel als ze veel contacten hebben.

Toch vinden vrijwel alle jongeren persoonlijk contact belangrijker dan contact via social media. De diensten kunnen wel helpen bij het contact met familieleden en vrienden die ver weg wonen.

Slapen

Bijna de helft van de jongeren erkent dat social media negatieve gevolgen hebben voor hun leven. Ze slapen bijvoorbeeld ‘s nachts slechter, ze kunnen zich minder goed concentreren en hun cijfers op school gaan achteruit. Een kleine groep zegt zelfs slechter contact met familie en vrienden te hebben door social media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meisjes vaker verslaafd aan social media dan jongens
Sluiten