Bianca Brasser
Bianca Brasser Tech 7 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Ren-app vertelt of je je trein nog haalt

Moet ik een stapje harder lopen om de trein, tram, metro of bus te halen? Een vraag die menig ov-reiziger zich zo nu en dan stelt. Het antwoord op die vraag komt vanaf dinsdag van een app. De moet-ik-rennen-app, die dan wordt gelanceerd, bepaalt op basis van de locatie van de gebruiker en de gewenste bestemming of hij of zij moet rennen om het vervoersmiddel te halen.

Onder een simpel ’ja’ of ’nee’ telt een digitale klok af naar het moment waarop de tram, bus, trein of metro vertrekt. Actuele vertragingen worden meegenomen in de berekening.

Eerste stap

„Deze app focust op het eerste moment van vertrek”, zegt Sven ten Hove die samen met drie oud-studiegenoten de app ontwikkelde. „Stel je staat in een straat in Amsterdam en je moet naar Utrecht centraal station. Dan zal de app eerst laten zien of je moet rennen voor de tram om naar Amsterdam Centraal te komen. Eenmaal in de tram kan de gebruiker zich voorbereiden op de treinreis naar Utrecht.”

School

Het idee voor de app ontstond twee jaar geleden bij de jongens toen zij nadachten over een schoolproject. „We kregen de opdracht om met data een app te ontwikkelen. Als student gebruikten wij dagelijks het ov. Wat je als ov-reiziger vooral wil weten is of je moet haasten of rustig aan kan doen om het vervoersmiddel te halen. Wij dachten: daar kunnen we wat leuks mee.”

App

Na positieve respons en het binnenslepen van de spinaward, een prijs voor een creatief digitaal concept, besloten de jongens het prototype dat zij voor school maakten uit te breiden naar de app zoals deze er nu uitziet. „Inmiddels zijn de meesten van ons geen student meer, maar we zijn de app blijven doorontwikkelen als persoonlijk bijproject”, zegt Ten Hove.

Op hakken

Plannen om de app nog verder te ontwikkelen zijn er ook al. „We willen de app uiteindelijk nog persoonlijker maken”, zegt Ten Hove. „Nu berekent de app op basis van de rensnelheid van een gemiddeld persoon of er wel of niet gerend moet worden. Straks kan een gebruiker zijn eigen loop- en rensnelheid invoeren.

Ook zal het leuk zijn als er aangegeven kan worden dat iemand op hakken loopt of met een zware boodschappentas, zodat de app hier rekening mee houdt.”

Korting

Voor diegene die niet hoeft te rennen en zelfs nog tijd over heeft op een NS-station, biedt de app speciale ’geen haast korting’. Een aanbieding bij een winkel of eettent op het station waar de app-gebruiker moet wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.