Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 10 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Hoe pak ik ‘het seksgesprek’ aan met mijn puberdochter?’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Kitty (43), die niet zo goed weet hoe ze ‘het seksgesprek’ moet voeren met haar dochter.

„Mijn dochter is 13. Ze zit in de eerste klas van de middelbare school en ik kan haar inmiddels een echte puber noemen. Iedereen weet dat bij pubers ook hormonen een rol gaan spelen én dat er meer interesse richting ‘volwassen’ zaken komt, waaronder seks.

Preutse opvoeding betreft seks

Ik ben zelf behoorlijk ‘preuts’ opgevoed. Wij zagen elkaar thuis vroeger nooit naakt, draaiden steevast de deur van de badkamer op slot en ik geloofde lange tijd dat mijn ouders nooit seks hadden. Bij ons thuis werd er namelijk amper over seks gesproken. Ik kan me niet heugen dat ik ooit seksuele voorlichting heb gehad en eigenlijk moest ik overal zelf achterkomen. De leuke facetten van volwassen worden en seksualiteit, maar ook de soms minder leuke dingen. En dat heb ik als best eenzaam ervaren.

Daarom wil ik het bij mijn eigen dochter graag anders doen. Ik wil dat ze met mij wel over dat soort zaken durft te praten en dat ze advies kan vragen als ze dat nodig heeft.

Dochter groeit op met social media

Mijn dochter groeit op in een andere tijd. Er is social media, internet met allerlei websites en pubers hebben de hele dag contact met elkaar. Mijn dochter natuurlijk ook, maar wat ze met elkaar bespreken weet ik natuurlijk niet. Laatst hoorde ik haar zeggen dat er een naaktvideo rondging van een klasgenoot van haar en dat sommige jongens uit haar leerjaar nogal ongecensureerd in hun taal kunnen zijn.

Maar nu loop ik als ouder een beetje tegen het thema ‘seks’ aan. Ik wil geen naïve moeder zijn die roept: ‘Die van mij is daar nog lang niet mee bezig’. Nogmaals, ik weet niet wat er allemaal besproken wordt en voorbij komt op hun telefoon.

Dochter mijdt seksuele voorlichting

Daarom denk ik dat ik toch het ‘bloemetjes en bijtjes’-gesprek met haar moet hebben. Maar ik weet niet hoe ik dit aan moet pakken. Wat vertel ik allemaal? Wat laat ik haar zelf uitzoeken? En wanneer is het juiste moment? Daarnaast merk ik aan haar dat zij alle gesprekken over seksualiteit vermijdt. Ze vraagt me dan of we het hier ‘asjeblieft niet over kunnen hebben’.

Dilemma: ‘Wel of geen ‘seksgesprek’?

Daarom loop ik met het volgende dilemma: hoe pak ik dit aan? Laat ik haar zelf dingen over seksualiteit ontdekken? Of is het toch belangrijk dat ik wel een gesprek aanknoop? Daarnaast ben ik soms best angstig voor wat zich allemaal op school en online afspeelt en wil ik niet dat ze met ‘geheimen’ of zorgen loopt en daar niet over durft te praten. Hoe deden andere ouders dit? Wat bespreek je met je kinderen over seksualiteit en wanneer? Ik ben erg benieuwd naar de aanpak van andere ouders.

Wat vind jij dat Jimmy moet doen? Reageer op onze Facebook-pagina of via Instagram! De reacties worden dan volgende week gepubliceerd.

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies over het dilemma van Jimmy (37), wiens goede vriend een groot geldbedrag wil lenen, maar hij twijfelt of hij akkoord moet gaan.

Shirley is er kort over: „Geld en vriendschap gescheiden houden.” En bij die denkwijze sluit Oualid zich aan: „Met vrienden en familie moet je wandelen, niet handelen!

Al heeft Hans er wel goede ervaringen mee: „Ik heb het meerdere keren gedaan, ook grote bedragen, en nooit bedrogen uitgekomen. That’s what friends are for!”

„Verwijzen naar de gemeente voor een BBZ-uitkering / lening om zijn bedrijf op te starten. Dan wordt er ook gekeken of hij een haalbaar en realistisch ondernemingsplan heeft. Beter praktisch ondersteunen dan met geld”, tipt Conny

Jorn schrijft: „Wie weet, neem een belang in zijn onderneming. Wellicht heeft hij een parel. Maar zoals velen hier al zeggen. Het is een weegschaal, hoe belangrijk vind jij vriendschap tegenover geld.”

„Als je het geld kunt missen, okay. Maar wel contractueel laten vastleggen”, adviseert Robert.

Dilemma: ‘Hoe ga ik om met het drugsgebruik van mijn 19-jarige zoon?’

Dilemma: ‘Mijn collega loopt op werk volledig de kantjes ervan af, moet ik dat melden?’

Dilemma: ‘Mijn beste vriendin heeft een affaire en daar heb ik moeite mee’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties