Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 31 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Piemel en persoonlijkheid’: Vrouwen trekken (onterechte) conclusies uit dickpic, blijkt uit onderzoek

In de categorie bijzondere onderzoeken, is dit onderzoek naar persoonlijkheidskenmerken en het mannelijk geslachtsdeel toch wel weer een bijzonder staaltje wetenschap. Want blijkbaar associeren vrouwen het formaat van de piemel en voorkeur voor de haargroei met bepaalde persoonlijke eigenschappen. En trekken zij dus al snel, onterechte, conclusies over een man zijn persoonlijkheid, aan de hand van een simpele dickpic.

Het onderzoek verscheen recent in het wetenschappelijke tijdschrift Sexuality & Culture. Het idee voor deze studie ontstond door geluiden uit de persoonlijke omgeving van de onderzoekers. Waarin vrijgezellen bepaald, specifiek, beeldmateriaal (a.k.a. een dickpic) uitwisselen op dating apps of andere sociale netwerken. Onderzoeker Thomas R. Brooks, met expertise binnen de psychologie, wilde onderzoeken hoe expliciete media invloed hebben op de online partnerselectie

Onderzoek naar mannelijk geslachtsdeel en eigenschappen

Voor het onderzoek bekeken 106, voornamelijke vrouwelijke, studenten verschillende foto’s van het mannelijke geslachtsdeel. In alle soorten en maten. Daarna moesten zij  vragen beantwoorden, aan de hand van het beeldmateriaal. Bijvoorbeeld of iemand enthousiast, betrouwbaar, angstig, sympathiek of complex zou zijn. Maar ook vragen over zijn seksuele ervaring en voorkeur.

Piemel en persoonlijkheid

En blijkbaar bepaalt een penis, al snel, hoe een vrouw denkt over deze persoon. Een aantal conclusies op een rij:

Dunne en kortere penissen werden meer geassocieerd met neurotisch dan langere en dikkere piemels. Terwijl bijvoorbeeld langere en dikkere piemels de associatie met extrovert, open voor nieuwe ervaringen, meer seksueel actief, beter in bed en meer een ‘pleaser’ (in de slaapkamer) kregen. De ‘standaard’ penis werd niet overduidelijk geassocieerd met persoonlijkheidskenmerken, maar wel als aantrekkelijker, betrouwbaarder, vriendelijker, opener en seksueel actiever beschouwd dan bijvoorbeeld kleinere of smallere piemels. En deze werd minder in verband gebracht met ‘neurotisch’ en ‘pleaser’.

Daarnaast bleek dat ook de voorkeur voor het wel of niet trimmen van schaamhaar invloed had. Lang schaamhaar werd namelijk geassocieerd met introvert, gewetensvol, aangenaam en open voor nieuwe ervaringen. Maar ook in verband gebracht met het minste aantal bedpartners. Tegenover het feit dat getrimd haar in lijn stond met aantrekkelijk, seksueel actiever, beter in bed en meer een pleaser.

Mensen oordelen bij ‘dickpic’

Volgens Brooks oordelen mensen dus regelmatig als zij een foto van een geslachtsdeel ontvangen. „Als je een foto stuurt, geef je die andere persoon meer materiaal om aannames over jou te maken.” Dus overweegt een man om een foto van zijn jongeheer te versturen? Dan kom je daar blijkbaar met een dikkere en langere penis, met getrimd schaamhaar er in eerste instantie het beste vanaf. Maar dit zegt uiteindelijk niks over de daadwerkelijke karaktereigenschappen. Daarnaast onderbouwt dit onderzoek dat we ons nog regelmatig schuldig maken aan oppervlakkige, seksistische en bevooroordeelde partnerkeuzes. Seksuologe Goedele Liekens gaf eerder nog haar visie op de ‘ideale piemel’.

Overigens benadrukte Brooks dat de foto’s van de piemels afkomstig van witte en besneden mannen waren. „Ik denk dat het nuttig zou zijn om de raciale diversiteit en de besnijdenisstatus van de penissen te vergroten.” Waarbij in een vervolgonderzoek aandacht besteed wordt aan de associaties in verschillen van ras of wel of geen besnijdenis.

Deze twee kenmerken zijn essentieel voor een stabiele relatie, volgens psycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.