Redactie Metro
Redactie Metro Relaties & seks 28 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen niet beter in multitasken dan mannen

Appen tijdens het Netflixen, koken en een band plakken op hetzelfde moment of afwassen terwijl je ook nog even een vakantie boekt. Laat het multitasken maar aan de dames over, horen we vaak. Maar mannen kunnen nét zo goed multitasken als vrouwen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bergen in Noorwegen.

In een blog voor Harvard Business Review, schrijven de onderzoekers dat er echt geen verschil zit tussen man en vrouw als het gaat om meerdere dingen tegelijk doen. Met verschillende taken voor de testgroep mannen en vrouwen, kwamen ze erachter dat vrouwen net zo slecht zijn in multitasken als mannen.

Gecomputeriseerde taak

„Om het onderzoek te doen, hebben we een gecomputeriseerde taak ontwikkeld – de Meeting Preparation Task (CMPT) – die erop gericht is om activiteiten uit het dagelijks leven na te bootsen. De CMPT is geworteld in het theoretische model van multitasken", schrijven de wetenschappers.

Eén van de redenen dat we vaak denken dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen, is dat het woord op allerlei plekken op andere manieren wordt geïnterpreteerd, ontdekten de onderzoekers. Verschillende wetenschappers bedoelen verschillende dingen als ze de resultaten van multitask-onderzoeken bekijken.

Definitie

Om die reden hebben ze de definitie van Paul Burgess, professor aan University College Londen (UCL) aangehouden. Die zegt dat multitasken betekent dat je meer dan twee activiteiten op hetzelfde moment doet. Daarbij moet je denken aan telefoneren tijdens het autorijden. Ook valt het heel snel afwisselen van taken, ‘serial multitasking’, daaronder. Daarbij moet je denken aan het voorbereiden van je volgende meeting en een email beantwoorden, terwijl een collega je komt storen. Vooral aan het laatste maken we ons vaak schuldig, zeggen de auteurs. Dat is dan ook de focus geweest tijdens het onderzoek.

Vergadering voorbereiden

Voor het onderzoek zijn er 66 vrouwen en 82 mannen geobserveerd, daarvan zijn 60 gebruikt in het onderzoek. Ze werden getest in een VR-ruimte, verdeeld in drie kamers: een keuken, een opslagruimte en een algemene kamer met een bureau en een beamer.

De mensen die zijn onderzocht, werd gevraagd een kantoorvergadering voor te bereiden door stoelen, pennen en drankjes op de juiste plek te krijgen. Tegelijk werden ze afgeleid door een telefoontje met details die ze moesten onthouden voor later. Onder andere de tijd die ze kwijt waren aan de taken en hoe goed ze die uitvoerden, werden gemeten.

Bewijs is te zwak

Uit de resultaten blijkt dat mannen en vrouwen helemaal niet beter of slechter zijn in multitasken dan het tegenovergestelde geslacht. „We kunnen concluderen dat het bewijs voor de stereotypering dat vrouwen beter zijn in multitasken dan mannen, veel te zwak is", schrijven de auteurs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.