Erik Jonk
Erik Jonk Relaties & seks 13 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Dansen op bruiloft: RIVM staat toe, gemeenten (nog) niet

Er bestaan verschillen in het beleid dat gemeenten hanteren rondom dansen op een bruiloft. Mocht je altijd al angst hebben of die drukke tante jou er tijdens een trouwerij net weer uit pikt om je voetjes van de vloer te krijgen… Soms heb je dan geluk en mag er niet gedanst worden. Elders mag het dan weer wel.

De verschillen blijken na een rondgang door ThePerfectWedding.nl langs het RIVM, het ministerie van Justitie en Veiligheid en vier grote gemeenten in Nederland en ook volgens ondervraagde toekomstige bruidsparen.

Navraag bij het RIVM zelf geeft duidelijkheid: „Dansen op een bruiloft mag, ook binnen. Belangrijk is alleen dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden. Uiteraard kunnen het bruidspaar en andere bij elkaar horende gasten wel dichter op elkaar dansen”, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan de huwelijkswebsite. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid benoemde bij navraag per mail zwart op wit diezelfde richtlijn.

Gemeenten gaan uit van RIVM, maar dansen mag vaak niet

Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven geven aan dat zij uitgaan van de geldende richtlijnen van het RIVM. Toch geven deze drie gemeenten aan dat dansen binnen in een eet- en drinkgelegenheid – waaronder ook trouwlocaties vallen – niet is toegestaan.

Deze richtlijn wordt aangehouden zolang het RIVM geen statement naar buiten brengt dat binnen dansen op een bruiloft nadrukkelijk wél is toegestaan.

De gemeente Utrecht is, van de vier onderzochte gemeenten, de enige die dansen tot nu toe toestaat. Daarbij geldt uiteraard wel dat gasten altijd 1,5 meter afstand moeten houden tot mensen van buiten het eigen huishouden.

Buiten dansen

Over buiten dansen meldt het RIVM: „Bij binnen- en buitenlocaties in de horeca is een vaste eigen zitplaats verplicht. U mag dus niet van plek wisselen of dansen. Buiten de horeca, in de buitenlucht, is dansen toegestaan. Maar alleen als mensen vanaf 18 jaar en buiten hun eigen huishouden minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar.”

coronatoegangsbewijs
Voetjes van de vloer mag in Utrecht, maar wel op 1,5 meter afstand. Foto: Getty Images

Onduidelijkheid bij bruidsparen

Er is veel verwarring over de regelgeving bij dansen op een bruiloft, blijkt ook uit de ervaringen van bruidsparen die in Rotterdam trouwen. Een toekomstig bruidspaar gaf het onderzoek aan dat er binnen de gemeente veel onduidelijkheid heerst: „Iedereen zegt weer iets anders en niemand van de gemeente wil hierover iets op de mail zeggen, waardoor wij nog steeds geen keuze hebben kunnen maken.”

Andere bruidsparen gaan uit van wat de beheerder van hun trouwlocatie adviseert. Zo geeft het ene Rotterdamse bruidspaar aan dat ze volgens hun locatie nog niet mogen dansen, terwijl een ander bruidspaar uit dezelfde stad dansen wél toestaat op hun trouwfeest deze maand.

‘Dansend is afstand helemaal niet haalbaar’

Eric van Abbe van het Schielandshuis in Rotterdam geeft aan dat op zijn locatie voorlopig geen dansfeesten gehouden worden: „Zolang de 1,5 meter afstand van kracht blijft, is het al dansend niet haalbaar om deze afstand te bewaren. De locatiehouders worden dan beboet, niet de gast.”

Ook in kleinere gemeenten wordt door eigenaars van trouwlocaties verschillend omgegaan met dansen op bruiloften. In de gemeente Haarlemmermeer mag bijvoorbeeld wel gedanst worden op een feest, terwijl dit in Vlaardingen nadrukkelijk niet mag.

Theperfectwedding heeft meer maatregelen rond bruiloften in coronatijd op een rij gezet.

Lees ook: Huwelijk Bennie en Everdien ging door: Om nooit te vergeten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.