Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Reizen 19 apr 2019 / 18:59 uur

In beeld: De Spaanse paastraditie Semana Santa

Donderdagavond keken we in Nederland massaal naar The Passion. Mocht je dat indrukwekkend vinden, dan doen ze daar in Zuid-Spanje nog een schepje bovenop. In de paasweek lopen verschillende katholieke broederschappen door de straten met enorme altaren op hun schouders.

Boeteprocessies

Semana Santa – wat Heilige Week betekent – wordt in Europa vooral groots in Andalusië gevierd. Steden als Sevilla, Andalusië, Huelva, Cádiz, Málága, Córdoba, Granada, Jaén en Almería staan bekend om de grootse viering van de paasweek. De hele week lopen tot diep in de nacht optochten met veelal gemaskerde broeders met een zwaar altaar op hun schouders. Tussen de processies door zijn vaak orkesten te horen die meelopen in de tocht.

De processies die worden gelopen, zijn zogenoemde boeteprocessies. De altaren die worden gedragen zijn dan ook niet licht en er is om de paar meter pauze nodig voor de broeders. Op veel altaren staat een droevige Maria, omgeven door kaarsen. Voorop vind je iemand die met wierook loopt, de stad ruikt er dan ook de hele week naar. Vaak lopen daarachter kinderen uit de stad.

Ku Klux Klan

Mocht je voor het eerst naar Spanje gaan om de indrukwekkende processies te zien, schrik dan niet van de manier waarop de broeders zijn gemaskerd. Het is een eeuwenoude traditie dat de broeders met puntmutsen op lopen. Dit symbool werd jaren later gebruikt door de Ku Klux Klan, waar je de puntmutsen hoogstwaarschijnlijk van kent. Opvallend genoeg is de Ku Klux Klan sterk anti-katholiek, in tegenstelling tot de traditie waar ze hun kostuum-inspiratie opdeden.

Semana Santa in Sevilla. Beeld ANP
Semana Santa in Sevilla. Beeld ANP
Semana Santa in Sevilla. Beeld ANP
Semana Santa in Sevilla. Beeld ANP
Semana Santa in Sevilla. Beeld ANP
Semana Santa in Sevilla. Beeld ANP
Semana Santa in Málága. Beeld ANP
Semana Santa in Málága. Beeld ANP
Semana Santa in Málága. Beeld ANP
Semana Santa in Málága. Beeld ANP
Acteur Antonio Banderas loopt nog ieder jaar mee met zijn broederschap in Málága. Beeld: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In beeld: De Spaanse paastraditie Semana Santa
Sluiten