Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 6 dec 2017 / 04:00 uur

Thaise kookles van een ladyboy

De Thaise keuken is inmiddels een van onze favorieten geworden. De curry’s, de kokossoepen en ook die gebakken rijst. De geuren, kleuren en smaken zijn verrukkelijk! En lekker pittig zeg! Ik moet toegeven dat wij zulke Nederlanders zijn die roepen dat we best pittig kunnen eten, maar in landen als Thailand toch om ‘medium spicy’ vragen. Maar alsnog: jammie! Hoog tijd dus om een authentieke Thaise kookcursus te doen. Wellicht binnenkort in Nederland: Thaise kookkunst van de Reismeisjes!

Vol verwachting staan we – mijn schoonvader, schoon-stief-moeder en wij – voor ons hostel te wachten op het busje. Het busje dat ons naar de biologische (en stond er in de folder ook organische?) boerderij brengt waar we ons eten zelf gaan plukken en koken. We geloven er heilig in dat we na vandaag over de authentieke kookkunsten hebben geleerd van een lieve oude Thaise oma.

Het busje komt te laat, maar dat mag de pret niet drukken. Het nieuws dat we de kookcursus met 40 man gaan doen, komt wel een beetje hard aan. Maar dat hebben we vast niet goed verstaan, verzekeren we elkaar. Onderweg gaan we nog even langs een lokale markt, maar meer voor spek en bonen: we gaan lekker groente uit de tuin plukken!

De boerderij blijkt toch wel een beetje een toeristenfabriek. Acht rijen met elk zes plaatsen om te koken en dan is dat nog maar een klein gedeelte van het geheel. Maar het is gezellig, want we hebben een echte queen als kookjuf (of is het toch meester?) en er zitten nog meer Nederlanders en een Belgische in ons groepje.

Dan gaan we de tuin in, met grote hoed op! In de mijne zit een rupsachtig beest dat ik langzaamaan mijn shirt in voel kruipen, gats. Hopen dat die niet in de planten zitten in de tuin! We plukken twee blaadjes en een bloem voor de decoratie van onze gerechten en mogen dan ‘echt’ aan de slag.

Alles komt al in bakjes aangeleverd, er valt (helaas) niet te kiezen voor een grote of kleine portie. Wel mogen we de pittigheid zelf bepalen. Onze queen vraagt iedereen om aan te geven hoe pittig je wil op de schaal van peuterspeelzaal tot universiteit. Daarbij is universiteit het meest sexy, geeft ze mee. Nou, geef ons maar semi-sexy!

Lekker stapsgewijs snijden we gezamenlijk, mikken we het in de pan en roerbakken en kokkerellen we erop los. Het gaat allemaal een beetje op gevoel en ik heb niet het idee dat ik ditzelfde gerecht nog een keer zou kunnen reproduceren.

Maar lekker dat het uiteindelijk is! En wat een toffe kookschool: we krijgen zelfs een receptenboekje! Benieuwd naar het authentieke recept voor curry-pasta? Komt-ie:

½ tl koriander zaad

½ tl komijn zaad

¼ tl peperkorrels

1 tl kerrie poeder

Voeg vervolgens voor een gele curry-pasta 1 tl geroosterde pinda’s toe, voor een rode curry-pasta hete rode peper en droge chilivlokken en voor de groene curry-pasta groene peper en droge chilivlokken. En dan stampen!

Hoe harder, hoe beter! In Thailand kiezen ze een goede (man)vrouw uit op hoe hard ze curry-pasta stampen, dan weet je dat ook weer!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en Zuidoost-Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thaise kookles van een ladyboy
Sluiten