Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 19 dec 2017 / 09:04 uur

Het spektakel van Angkor Wat

Het lukt amper om wakker te worden. Drie uur is niet voldoende om op volle kracht onze ogen te openen en enthousiast uit bed te springen. Op halve kracht dan maar. Het moet genoeg zijn om de komende drie uur wakker te blijven. We gaan namelijk een spektakel meemaken. Maar daarvoor moet je wel om half vijf ’s ochtends in een tuktuk zitten. We gaan zonsopkomst bij Angkor Wat, Cambodja meemaken.

Angkor Wat betekent tempelstad in Khmer: Angkor betekent ‘stad’ en wat ‘tempel’. Ongeveer 5 kilometer ten noorden van Siem Reap begint de ‘tempel stad’ met de meest bekende tempel van allen. De hoofdtempel Angkor Wat is gebouwd in de vroege 12e eeuw als hindoetempel voor de hoofdstad van het Khmer-rijk. De tempel werd echter omgevormd tot een boeddhistische tempel aan het einde van de 12e eeuw en is dat tot op heden nog.

In tegenstelling tot de andere Angkor-tempels is Angkor Wat nooit verlaten geweest, hij is enkel verwaarloosd in de 16e eeuw. Nadat de tempels door Fransen opnieuw waren ontdekt in de 20e eeuw, is de periode van restauratie begonnen. Inmiddels is het de grootste toeristische trekpleister van Cambodja, en de trots van het land! Angkor Wat staat zelfs afgebeeld op de nationale vlag!

Er zijn veel Angkor-tempels, verspreid over een groot oppervlak, maar de bekendste tempels liggen redelijk dicht bij elkaar. Angkor Thom is de voormalige hoofdstad van Angkor en hier staat de beroemde lachende-gezichtentempel Bayan. Ta Prohm is een andere bekende tempel, bekend door de film Tomb Raider. Maar het grootste spektakel van Angkor is de zonsopkomst bij Angkor Wat.

De truc voor de beste zonsopkomstervaring is om je kaartje de dag van tevoren al te kopen, de locatie alvast te spotten en alvast een magische zonsondergang mee te maken. Voor zonsopkomst moet je echt op tijd (lees: in het pikkedonker) komen om de beste plek te bemachtigen en het hele spektakel mee te maken. De beste plek is op het hoekje van de vijver links van Angkor Wat (als je er met je snufferd naartoe staat). Daar staan ook alle Chinezen met hun statieven, die de beste plek creëren door tot enkelhoogte in het water te gaan staan. Echte toewijding.

Zodra de lucht lichter begint te worden, begint het feest. Met een mooie zonsopkomst zie je de lucht kleuren van oranje tot paars: een magische ervaring. De meeste mensen maken de fout om weg te lopen wanneer het licht is. Als je blijft staan, zie je een klein half uur na zonsopkomst de zon opkomen achter de tempel.

Daarna is het heerlijk om een zelf meegenomen ontbijtje op te eten, of – zoals wij – lekker even teruggaat naar je hotel om een dutje te doen. En ga zeker nog een zonsondergang zien bij een tempel! De populairste tempel om zonsondergang te zien is Phnom Bakheng – een tempel op een heuvel, maar het is ook een geweldig gezicht om Angkor Wat goudgeel te zien kleuren!

Onze laatste tip: waag het niet om maar één dag te gaan! Wij hebben drie dagen genoten en onze tijd genomen, maar hadden wel zeven dagen willen rondlopen!

Over De Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het spektakel van Angkor Wat
Sluiten