Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 19 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Ouders gebeten kinderen: hond hoeft niet dood

Ouders van twee kinderen die afgelopen vrijdag gebeten werden door de Mechelse herder Uscko, vinden dat hij niet afgemaakt hoeft te worden. Dit vertelden zij aan VTM.

Uscko is een tien maanden oude puppy. De tuin waarin hij woont ligt naast de speelplaats van basisschool de Buitenling in het Belgische Paal. Toen vrijdag de bel ging, sprong Uscko het hek over en liep hij het plein op. Hier beet hij een aantal kinderen, twaalf van hen hielden daar lichte verwondingen aan over.

Verdriet

Uscko’s baasje is de 25-jarige Jeffrey Rienckens. Toen hij zag dat zijn Mechelse herder ontsnapt was, liep hij het speelplein op en riep Uscko bij zich. De hond had toen al heel wat schade aangericht. Vrijdagavond stonden er medewerkers van het dierenasiel voor zijn deur, zij hadden van de politie de opdracht gekregen om de hond mee te nemen. Tot groot verdriet van Rienckens.

Wat de ouders van de 7-jarige Ecrin Demirtas en de 6-jarige Rune Rykx betreft, verdient Uscko een tweede kans. Vader Ismail Demirtas denkt dat de verantwoordelijkheid over Uscko misschien te veel is voor de huidige eigenaar – hij heeft namelijk al drie honden. Maar een spuitje vindt hij overdreven.

Online petitie

In België is er een online petitie gestart om Uscko in leven te houden. „Een pup van 10 maanden heeft zeker nog niet de intentie om te bijten, anders waren de gevolgen voor deze kinderen veel erger geweest”, pleit Jurgen Nekkebroeck, die de petitie is gestart.

Nekkebroeck benoemt ook de maatregelen die voor de veiligheid van de kinderen en de hond getroffen zijn. Rienckens heeft een omheining van 1,80 meter geplaatst en ook de school heeft hekken geplaatst ter beveiliging.

Knuffelbeer

„Uscko is een hele speelse trouwe knuffelbeer die graag met ballen speelt, zijn baasje wil hem dan ook zo snel mogelijk terug in zijn armen kunnen sluiten”, besluit Nekkebroeck zijn betoog. De petitie is ondertussen bijna 51.000 keer getekend.

Een kinderpsycholoog zal dinsdag beslissen of Uscko geschikt is als gezinshond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.