Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeding 18 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (4) weigert haar tanden te poetsen, wat kan ik doen?’

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Hanneke: „Mijn dochter (4) weigert haar tanden te poetsen, wat kan ik doen?”

Hoe kom je daar overheen? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (4) weigert haar tanden te poetsen, wat kan ik doen?’

„Hoi Lisa, 

Sinds een paar maanden heeft mijn dochter van 4 besloten dat ze haar tanden niet wil poetsen. Zodra ze ook maar een tandenborstel ziet begint ze stennis te schoppen. Hierdoor hebben we twee keer per dag een enorme strijd met haar om toch enigszins haar tanden te kunnen poetsen. Ik vind het enorm vermoeiend. Wat kan ik doen?

– Groetjes,

Hanneke”

Het antwoord

„Hai Hanneke,

Ik begrijp hoe frustrerend het kan zijn dat het elke keer zo’n strijd is om je dochters tanden te poetsen. Waarschijnlijk wordt het niet gauw haar favoriete bezigheid, maar ik heb wat tips voor je die je kunnen helpen om dit probleem aan te pakken.

Laten we beginnen met het leuk maken van tandenpoetsen. Misschien kun je een speciale tandenborstel met haar favoriete tekenfilmfiguur gebruiken of een timer instellen en er een spelletje van maken. Zo maak je het tandenpoetsen een leuk moment. Wat daarbij ook kan helpen is om samen tanden te poetsen. Zo maak je er een gezamenlijke activiteit van. Laat haar zien hoe jij je tanden poetst en moedig haar aan om hetzelfde te doen.

Verder is het belangrijk om met je dochter te praten over waarom tandenpoetsen zo belangrijk is. Leg het op een rustige en begrijpelijke manier uit. Praat over gezonde tanden en het voorkomen van gaatjes. Je kunt hier ook boekjes over lezen of filmpjes over kijken. Een beetje kennis kan wonderen doen.

Oh, en vergeet niet om goed gedrag te belonen. Moedig je dochter aan en geef een compliment of een klein beloninkje. Iets als een sticker kan al wonderen doen. Ook kan een vaste routine kan helpen. Creëer een schema voor het tandenpoetsen, zodat je dochter weet wat er van haar wordt verwacht.

Als het probleem aanhoudt, aarzel dan niet om de tandarts erbij te betrekken. Die kan je dochter uitleggen waarom tandenpoetsen zo belangrijk is en wellicht neemt je dochter het van een expert sneller aan dan van jou.

Helpt al het bovenstaande niet? Dan vind je in dit artikel nog meer handige tips die het tandenpoetsen leuker maken.

Succes!”

Andere artikelen over opvoeding vind je hier.

Opvoedvraag: ‘Ik ben teleurgesteld dat ik wéér een meisje krijg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.