Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeding 3 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (14) heeft een fout vriendje, wat kan ik doen?’

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Rachelle: „Mijn dochter (14) heeft een fout vriendje, wat kan ik doen?”

Hoe los je dat op? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (14) heeft een fout vriendje, wat kan ik doen?’

„Hi Lisa, 

Mijn dochter van veertien zit volop in de puberteit, dat is logisch, alleen zoekt ze in mijn ogen steeds meer de randjes op. Ze komt te laat thuis, hangt veel buiten rond en spijbelt soms van school. Sinds kort heeft ze ook een vriendje. Of liever gezegd; vriend. Hij is achttien en heeft niet bepaald een goede invloed op haar. Sowieso vind ik hem te oud voor haar, maar hij ruikt ook nog eens altijd naar wiet. Ik wil haar relatie niet verbieden, omdat ik bang ben dat ze dan dingen stiekem gaat doen. Tegelijkertijd wil ik niet dat ze met deze jongen omgaat. Wat kan ik doen?

– Groetjes, Rachelle”

Het antwoord

„Hai Rachelle,

Ik kan me helemaal voorstellen dat deze vier jaar oudere jongen niet degene is die je als vriendje voor je 14-jarige dochter in gedachten hebt. Je ziet waarschijnlijk allerlei doemscenario’s voor je en haalt je van alles in je hoofd. Aan de andere kant weet je misschien ook wat het betekent om verliefd te zijn. Probeer je daarom wel te verplaatsen in je dochter, zij ziet waarschijnlijk alles door een roze bril.

In dit soort situaties is het heel moeilijk om te zeggen wat je als ouder moet doen. Elke situatie en iedere puber is anders. Dat je goed de vinger aan de pols moet houden en je kind moet begeleiden, staat voor mij wel vast. Probeer daarom met je dochter in gesprek te blijven over haar relatie. Als zij het idee heeft dat je hem alleen maar afkeurt, blijf je niet op de hoogte en weet je niet wat er speelt. Als je in gesprek blijft, heb je meer kans dat ze naar je toe komt wanneer ze ergens mee zit.

Praat met haar over belangrijke onderwerpen die bij een relatie komen kijken. Wanneer voelt een relatie goed? Wat zijn haar grenzen? Daar hoort natuurlijk ook goede seksuele voorlichting en een gesprek over consent bij.

Neem daarnaast steeds mee hoe jij jouw dochter inschat. Staat ze sterk in haar schoenen? Is ze te vertrouwen en houdt ze zich aan afspraken? Hoe denkt ze over relaties en seks? Heeft ze verantwoordelijkheidsgevoel en kan ze haar mannetje staan?

Maak samen goede afspraken waar jullie je allebei goed bij voelen en laat haar vooral weten dat je als ouder de taak hebt je dochter waar nodig te beschermen. Zo blijf je hopelijk op de hoogte van wat je dochter bezig houdt. In dit artikel vind je ook nog veel handige tips voor een goed gesprek met je puber.

Succes!”

Opvoedvraag: ‘Mijn zoon (7) plast nog regelmatig in zijn bed, moet ik me zorgen maken?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.