Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeding 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Opvoedvraag: ‘Mijn zoon (7) plast nog regelmatig in zijn bed, moet ik me zorgen maken?’

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Mandy over bedplassen: „Mijn zoon (7) plast nog regelmatig in zijn bed, moet ik me zorgen maken?”

Hoe los je dat op? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn zoon (7) plast nog regelmatig in zijn bed, moet ik me zorgen maken?’

„Hai Lisa, 

Vanaf dat mijn zoontje drie en een half jaar was, is hij overdag zindelijk. De nachten zijn echter een ander verhaal. Hoewel het soms goed gaat, gaat het meer dan regelmatig fout. Hij plast dan dus in zijn bed. Heel lang hebben we hem daarom nog luiers aangedaan ‘s nachts, maar nu wil hij dat al ruim een jaar niet meer. Alleen zijn we hierdoor iedere nacht bezig met zijn bed en kleding verschonen. Moet ik me zorgen maken? En wat kan ik eraan doen?

– Groetjes, Mandy”

Het antwoord

„Hai Mandy,

Ik kan me voorstellen dat je bezorgd bent, maar bedplassen komt veel vaker voor dan je misschien zou denken. Zo heeft maar liefst 15 procent van de zesjarigen hier nog last van en 5 procent van de tienjarigen ook nog, meldt het Kenniscentrum Bedplassen. Ook komt bedplassen twee keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Zelf ken ik uit mijn omgeving ook meerdere verhalen van jongens die nog langere tijd last hadden van bedplassen. Je zorgen maken hoeft dus voorlopig echt niet.

Belangrijk om te weten is dat je kind niet opzettelijk in zijn bed plast. Je zoon merkt waarschijnlijk gewoonweg niet dat hij ’s nachts moet plassen en dus wordt hij er ook niet wakker van. Ook ligt het niet aan hoeveel hij drinkt of aan diep slapen. Een echte oorzaak is er dus bijna nooit.

Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om je kind te helpen van het bedplassen af te komen. Zo kun je jouw zoon aan het begin van de nacht een keertje wakker maken om te gaan plassen. Verder kun je speciale luierbroekjes kopen, voor grote kinderen, zodat je niet iedere nacht het bed en zijn kleding hoeft te verschonen. Die broekjes zien er minder uit als luiers, dus wellicht wil je zoon die wel aan.

Verder zijn er zogenaamde plaswekkers verkrijgbaar die je kind kunnen helpen. Hierbij doe jij je kind een broekje aan dat in verbinding staat met een plaswekker. Zodra het broekje een beetje nat wordt, gaat de wekker af. Wil je dit gebruiken? Overleg dan altijd eerst even met de Jeugdgezondheidszorg of desnoods de huisarts. In dit artikel lees je nog uitgebreider over bedplassen bij oudere kinderen.

Succes!”

Opvoedvraag: ‘Mijn zoon (6) is te dik, wat kan ik hieraan doen?’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.