Jana Witteman
Jana Witteman Health & mind 20 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Met de 90 minuten-regel is koffie wél effectief voor meer focus

Je bent behoorlijk aan het indommelen en besluit toch maar weer een uitstapje te maken naar het koffieapparaat. Werkt dat? Met de 90 minuten-regel gebruik je koffie het best als focusmiddel, volgens psycholoog Mark Tigchelaar.

Een kop koffie om 9 uur ‘s avonds kun je voor een goede nachtrust beter laten staan. Maar wist je dat je sommige etenswaren ook beter links kunt laten liggen om je nacht te bevorderen? Check welke snacks en gerecht je nachtrust verstoren.

Koffie voor meer focus

Voor veel mensen start de dag pas echt na een eerste kop koffie. Toch is dat volgens psycholoog Mark Tigchelaar niet de meest optimale manier om de rest van de dag ook nog de vruchten van je cafeïne-shot te plukken. Gelukkig deelt hij via netwerkplatform LinkedIn ook hoe je koffie wél in kunt zetten om je beter te focussen.

Volgens Tigchelaar – gespecialiseerd in cognitieve neuropsychologie – wordt het natuurlijke ontwakingsproces in de hersenen verstoord op het moment dat je gelijk start met een cafeïneboost. Het gevolg? De welbekende middag-dip. Om die te voorkomen kun je je koffie beter nog even laten wachten.

90 minuten rust na het wakker worden

De psycholoog adviseert om je hersenen 90 minuten de tijd te geven om op een natuurlijke manier wakker te worden en daarna pas naar je bakkie pleur te grijpen. Je lichaam heeft even de tijd nodig om de cafeïne op te nemen, legt Tigchelaar uit. Na ongeveer 25 minuten zal de koffie haar werk doen en merk je dat je beter kunt focussen. Wellicht dus zonde als je focusmoment net in de lunchpauze valt.

Hoewel je misschien denkt dat je energie krijgt van koffie, is dat niet wat er daadwerkelijk gebeurt. Koffie zorgt ervoor dat je zogenoemde vermoeidheid-receptoren in de hersenen worden geblokkeerd. Daardoor lijkt het misschien alsof je een energiekick krijgt, maar in werkelijkheid voel je geen vermoeidheid, left de psycholoog uit.

Naast de impact op je vermoeidheid-receptoren, heeft cafeïne effect op je adrenalinesysteem. Je wordt extra alert, wat kan helpen om extra te focussen. Een tip van de psycholoog: zorg dat je je focust op één taak, want je aangespoorde adrenalinesysteem kan er ook voor zorgen dat je juist alle kanten op schiet.

Koffie als focusmiddel

Wil jij je bak koffie dus inzetten om je extra te kunnen focussen? Wacht dan 90 minuten na het wakker worden met je eerste kop, zorg voor een duidelijke taak en drink je geliefde zwarte goud een klein half uur voordat je met die taak start.

Waarom jij die zak chips na één chipje niet meer weg kunt leggen

Je goed voelen na nachtje doorhalen of weinig slaap? Dat komt hierdoor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties