Emma Jansen
Emma Jansen Health & mind 7 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Zweten, zweten en nog eens zweten: wat kun je doen tijdens een hittegolf?

Het wordt de komende tijd, vooral in het weekend, tropisch warm. Wij Nederlanders zijn dat echter niet zo gewend. Het weer verandert van – onlangs – regenbuien en 15 graden plots naar 30 graden en felle zon. Met dit mooie weer is het zonde om binnen te blijven zitten, maar je moet wel oppassen dat je genoeg water drinkt en je goed insmeert. Heb jij inspiratie voor activiteiten tijdens een hittegolf nodig voor de komende dagen? Dit zijn een aantal leuke dingen die jij kunt doen tijdens die hittegolf.

Je hoort het waarschijnlijk iedere dag, maar insmeren is van groot belang als de zon fel schijnt (ook als ie niet zo fel is, trouwens). Metro sprak onlangs met een dermatoloog, die alle fabels en feiten van zonnebrand voor jou op een rij zette. In dit artikel ga je niet lezen dat een dagje strand de perfecte plek is om de hele dag te vertoeven, dat weet je vast al. Met deze originele bezigheden ga jij een leuke hittegolf tegemoet!

Activiteiten tijdens een hittegolf

Ga het donker in

Zoek een plek op waar de zon niet schijnt. In het zuiden van ons kikkerlandje hebben we genoeg grotten, waar je kunt afkoelen en genieten van de natuur. Het is er lekker koel én ook nog interessant. Stel je woont in het midden van Nederland en denkt ‘Ik ga niet helemaal naar het zuiden in deze hitte’. Geen zorgen, in het midden van het land heb je bijvoorbeeld verschillende forten, waar je kunt genieten van een rondleiding in een koele omgeving. Daarnaast zijn er aan de westkust verschillende bunkers.

Wim Hof-challenge

Heb je dit altijd al willen proberen, maar vond je het toch spannend? Dan is de komende hittegolf misschien de beste gelegenheid om het te proberen. Spring samen met vrienden in een ijsbad en koel lekker af in de zon. Let goed op je ademhaling en kijk wie het ‘t langste volhoudt.

Scooter huren

Had je eigenlijk al plannen gemaakt om een dagje naar een onbekende plek in Nederland te gaan, maar heb je niet zo’n zin om met een hittegolf op het terras te gaan zitten? Huur dan een scootertje en rij met je vrienden of familie door leuke steden en dorpen heen. Met de wind in je haren en het zonnetje in je gezicht zul je het niet snel te heet krijgen. Zorg er wel voor dat je je goed insmeert en neem eventueel een petje mee als je je helm even afzet.

Bron: Unsplash

Ook te doen tijdens een hittegolf

Flessenvoetbal of trampoline

Het is soms lastig om kleine kinderen bezig te houden en niet oververhit te raken. Haal de statiegeldflessen uit de boodschappentas en vul ze met water! Wie als eerste de fles van de tegenstander omver heeft geschopt met een voetbal, mag bij de verliezer een fles water over het hoofd heen gooien. Zo zijn de kinderen lekker bezig en raken ze niet oververhit. Daarnaast is het ook erg leuk om met plastic bekertjes gevuld met water op de trampoline te gaan springen.

Bezoek een aquarium

Je denkt waarschijnlijk: ‘Ik ga niet door een museum lopen met 30 graden’, wat begrijpelijk is. Maar in een aquarium is vaak veel koeler, omdat het omringd is met water en de vissen het ook niet te heet moeten krijgen. Het is overigens ook een erg leuk uitstapje voor alle leeftijden.

Beachvolleybal

Ben je toch wat sportiever aangelegd en wil je de komende weken ook je conditie goed op peil houden? Ga dan volleyballen op het strand. De hitte is namelijk aan het strand wat draaglijker door het koele Nederlandse windje. Smeer je wel goed in, want aan het strand verbrand je het snelst.

Bron: Unsplash

Festivals

Je moet er waarschijnlijk niet aan denken: dansen tijdens een hittegolf, maar veel festivalgangers hebben een paar maanden geleden een kaartje gekocht voor een festival dit weekend. Niemand had toen waarschijnlijk verwacht dat het zo warm zou worden. Gelukkig hebben verschillende festivals voorbereidingen getroffen. Bij verschillende feesten zullen er genoeg schaduwplekken aanwezig zijn. Bovendien zijn de organisaties als Best Kept Secret en ook die van het Bruce Springsteen-concert op het Pinkpopterrein in Landgraaf, verplicht om gratis zonnebrand en drinkwater aan de festivalgangers uit te delen. Maak er dus ook gebruik van, want wij Nederlanders houden van gratis. Het festival Oerol op Terschelling is volgens een woordvoerder de perfecte plek om de hitte te ontvluchten. Het wordt daar namelijk maximaal 19 graden op zaterdag en 20 graden op zondag.

Er zijn verschillende manieren om je de komende dagen te vermaken. Wil je de drukte toch liever vermijden? Zet dan een opblaaszwembad in de tuin en nodig wat vrienden uit. Metro wenst je een fijne en veilige hittegolf tegemoet. Drink genoeg water en smeer je in!

TikTokker Roeland vertelt bij Nadia over leven met ADHD: ‘Ik leef voor de prikkel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.