Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is de slechtste positie om te slapen

Op je zij, rug, buik, foetushouding of met je armen en benen gespreid. We hebben zo allemaal onze voorkeur voor een positie als we gaan slapen. Maar als we deze slaapexpert mogen geloven is één positie de slechtste van allemaal.

James Leinhardt, expert op het gebied van slaaphouding, onthult op TikTok welke positie funest is voor je gewrichten. Hij noemt dit het ‘auto-ongeluk’ onder de slaaphoudingen. En het is… op je buik slapen.

Slechte positie? Op je buik slapen

Volgens de slaapexpert is deze positie niet goed voor je lijf. „Je verdraait je nek helemaal, je brengt je hoofd omhoog en vecht tegen alle natuurlijke krommingen van je ruggengraat. Je drukt je wervels samen en je krijgt nekpijn en rugpijn. En toch doe je het iedere nacht”, aldus Leinhardt.

De slaapdeskundige benadrukt dat mensen dit doen uit gewenning, want per se comfortabel noemt hij de positie op de buik niet. Je lichaam is gewend aan deze houding en je brein associeert deze positie met slapen. „Maar het moment dat je in slaap valt, begin je te woelen omdat je in een oncomfortabele positie zit.”

@levitex

The worst sleeping position award goes to… stomach sleeping👎 #tummysleeper #badhabits #stomachsleeper

♬ original sound – Levitex

Goed kussen

De slaaphoudingsdeskundige zweert bij de aanschaf van een goed hoofdkussen. En voor een goed kussen moet je volgens hem met een aantal dingen rekening houden.

  • Het kussen moet de ruimte vullen tussen het puntje van je oor, tot aan het puntje van je schouder.
  • Wat dacht je van een kussen tussen je benen? Ter hoogte van je knieën en je enkels. Dit kussen ondersteunt je heup.
  • Ook een ‘kussen knuffelen’ zorgt ervoor dat je stabiel ligt en minder rolt.

Meer over slapen

Nu we het toch over onze nachtrust hebben, NSDR-hypnotherapeut en slaapexpert Dipti Trait vertelde eerder waarom we wakker worden van nare dromen. En wist jij wat de perfecte duur voor een powernap is? En volgens onderzoek is er een manier hoe je de nadelige effecten van een slaaptekort kunt temperen.

Nachtmerrie voor hotelgast: schrikt wakker van man die kamer binnendringt en aan zijn tenen zuigt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.