Bijen kunnen mogelijk longkanker opsporen, zo blijkt uit nieuw onderzoek
Ze staan sowieso al bekend als onmisbaar voor de natuur, maar onderzoekers hebben onlangs nóg een speciale eigenschap bij honingbijen ontdekt. Deze kleine insecten hebben namelijk een enorm goed reukvermogen. Zo goed zelfs, dat ze kunnen helpen bij de vroege opsporing van longkanker bij mensen.
Dat honden een uitstekend reukvermogen hebben is algemeen bekend. Zo worden ze onder andere gebruikt voor het opsporen van explosieven en drugs. Maar er is nog een diersoort dat supergoed kan ruiken.
Bijen kunnen longkanker ruiken
Onderzoekers van de Michigan State University hebben namelijk ontdekt dat honingbijen chemische stoffen bij mensen kunnen ruiken die mogelijk wijzen op longkanker. Die stofjes worden door de kankercellen gemaakt en zijn voor bijen te ruiken in de adem van mensen. De insecten kunnen op deze manier verschillende soort longkankercellen onderscheiden op basis van de geur, zo ontdekten de onderzoekers.
Voor het onderzoek werden verschillende ‘cocktails’ van chemische stoffen samengesteld om op die manier de adem van zowel gezonde mensen als van mensen met longkanker na te bootsen. De bijen kregen speciale harnassen en elektroden om. Op die manier wisten de onderzoekers hun hersensignalen te meten bij het ruiken van de verschillende geuren.
Duidelijke pieken in hersensignalen
De resultaten van het onderzoek zijn verbazingwekkend. Bij het ruiken van de adem van longkankerpatiënten toonden de hersensignalen van de bijen duidelijke pieken. Bijen zijn dus in staat om de chemische verbindingen die duiden op longkanker te ruiken, zo concludeert het onderzoek. En dat is niet het enige: de insecten wisten volgens de onderzoekers ook onderscheid te maken tussen de verschillende soorten longkankercellen, zoals kleincellige en niet-kleincellige longkanker.
Volgens de wetenschappers bieden de uitkomsten van het onderzoek grote kansen in de toekomst omdat het helpt bij het vroeg opsporen van longkanker. Dat is erg belangrijk, want naarmate de ziekte vordert, worden de overlevingskansen van de patiënt kleiner.
Ontdekking leidt tot nieuwe technologieën
Hoewel bijen een cruciale rol blijken te kunnen gaan spelen bij de opsporing van longkanker, zal je ze in de toekomst niet direct tegenkomen in de spreekkamer van de arts. De ontdekking leidt volgens de onderzoekers wel tot nieuwe technologieën. Zo willen ze een speciaal apparaat maken waarin patiënten kunnen blazen. Met een sensor gebaseerd op het reukvermogen van bijen zou de adem geanalyseerd kunnen worden om te kijken of er kankerstoffen aanwezig zijn.
Geschiedenis van de gratis krant: opeens lag ie daar op 21 juni 1999, de papieren Metro
Wijsheden van 25-jarigen: Esmée heeft het Ehlers-Danlos Syndroom en ligt 22 uur per dag op bed