Josephine van Bonzel
Josephine van Bonzel Gezondheid 14 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

IJzertekort: dit kan de reden zijn waarom jij vaak moe en duizelig bent

Het kan vervelend zijn om je langere tijd moe, zwak en duizelig te voelen, ook al slaap je goed en leef je gezond. Langs de huisarts gaan voor een check is natuurlijk altijd goed, maar ook dit zou de reden kunnen zijn: ijzertekort.

Let wel op dat je niet zelf met (voedings)supplementen aan de slag gaat voordat je naar de huisarts gaat. Te veel innemen van bepaalde vitamines of mineralen kan schadelijk zijn voor je lichaam en dat willen we niet.

Onlangs vertelden we je ook al waar kalium voor dient (en hoe je een tekort herkent), net als bijvoorbeeld vezels en hoe je van die vervelende kramp in je tenen afkomt.

Wat is een ijzertekort precies?

Bij een ijzertekort wordt er niet genoeg zuurstof afgegeven in het lichaam. Zuurstof wordt door je lichaam vervoerd door hemoglobine in je bloed. Om hemoglobine te maken heb je genoeg ijzer, vitamine B12 en foliumzuur nodig. Heb je dit te weinig in je lichaam zitten, dan kan het verschillende klachten veroorzaken en daar heb jij dan weer last van. Geen pretje, maar er is gelukkig wel iets aan te doen.

Welke klachten horen bij een ijzertekort?

Bij een ijzertekort kunnen veel verschillende symptomen horen. Deze hoef je niet allemaal te ervaren. Je kan er ook last hebben van een paar. Een moe en zwak gevoel is de meest voorkomende. Dit gaat vaak gepaard met duizeligheid en het gevoel om flauw te vallen.

Andere klachten die voorkomen zijn kortademigheid, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, koude handen en voeten en bleekheid.

Hoe komt het?

Er zijn veel verschillende redenen waarom je lichaam te weinig ijzer heeft. Bij vrouwen kan de ongesteldheid een grote rol spelen. Vooral wanneer deze heel heftig en lang is.

Daarnaast kunnen ook de volgende dingen een ijzertekort veroorzaken:

  • Stress
  • Sterke pijnstillers
  • Een terkort aan vitamine B12
  • Zwangerschap
  • Het eten van te weinig ijzerrijke voeding

Wat kan je doen aan ijzertekort?

Niemand wil moe en futloos door het leven gaan, dat snappen wij ook. Wat doe je dan, als je last hebt van ijzertekort? Het is sowieso belangrijk om bij een ijzertekort veel voeding met ijzer te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlees, vis, peulvruchten, groenten en gedroogd fruit. En als je daarnaast ook nog eens voldoende vitamine C binnenkrijgt, bijvoorbeeld met (citrus)vruchten, kiwi’s en bessen, kunnen je darmen ijzer uit het voedsel beter opnemen.

Wanneer komt de mannenpil? ‘Wachten tot we een ons wegen’

Kriebel in je keel? Deze verschillende soorten hoest kun je hebben (en de remedies)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties