Thom Voogt
Thom Voogt Gezondheid 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Jongerencampagne ‘Hey, het is oké’ voor meer aandacht mentale gezondheid

Het is momenteel de week van de mentale gezondheid in Nederland. Door het hele land worden daarom diverse activiteiten op touw gezet om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ook trapt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een nieuwe campagne af, specifiek gericht op jongeren: ‘Hey, het is oké’. Ook lanceren zij in samenwerking met artiesten sor en Tabitha het nummer Het is oké.

Veel jongeren hebben te maken met psychische problemen. Een paar dagen geleden bracht UNICEF de resultaten van een nieuwe peiling naar buiten. Daaruit bleek onder meer dat de helft van de Nederlandse jongeren aandacht voor mentale gezondheid in het onderwijs mist.

‘Het is oké’ in strijd tegen mentale problemen van jongeren

Het is niet altijd voor iedereen even makkelijk om te praten over hoe je je voelt. Veel jongeren voelen vandaag de dag prestatiedruk. Het gevoel hebben te moeten voldoen aan de verwachtingen die anderen van je hebben. „We moeten te veel van onszelf”, zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). „Ruim de helft van de studenten ervaart prestatiedruk. Onder andere deze prestatiedruk zorgt bij veel jongeren voor mentale problemen. Het is belangrijk om te praten met iemand die je vertrouwt als je je niet oké voelt. Zoals een vriend, je ouders of een docent. Dat lucht op.”

„75 procent van de psychische klachten ontstaat voor je 25ste. Als jongeren eerder praten met iemand uit hun omgeving of bijvoorbeeld laagdrempelige digitale hulp krijgen bij beginnende mentale klachten, kunnen we voorkomen dat hun problemen erger worden”, vertelt minister Conny Helder (VWS).

https://twitter.com/MinVWS/status/1660975216044982272

Tabitha brengt nummer uit

Vandaag lanceren het VWS, sor en Tabitha het nieuwe nummer Het is oké. Deze brachten ze vervolgens voor het eerst ten gehore tijdens een verrassingsoptreden op het ROC TOP in Amsterdam. Net als andere jonge mensen voelen zij zich soms ook niet oké en ze weten wat prestatiedruk met je doet. „Ik voel altijd de druk om mezelf te overtreffen en steeds nieuwe muziek te maken. Maar op een gegeven moment heb je al zoveel gemaakt dat dat een steeds grotere uitdaging wordt. En dat geeft me best wel prestatiedruk. Ik wil jongeren stimuleren te praten over hun gevoel. Anders ga je alles opkroppen, en wordt het alleen maar erger”, vertelt sor.

Tabitha geeft aan dat niemand perfect is. „Ik ervaar vaak druk voor een show omdat ik altijd het beste van mezelf verwacht. Ik merk dat ik dan erg prikkelbaar ben en soms ook wel onzeker. Door er met mijn omgeving over te praten, word ik weer rustig. Zij herinneren me er dan aan dat ik liever mag zijn voor mezelf en trots mag zijn op hoe ver ik ben gekomen. Ik wil jongeren het vertrouwen geven dat perfect zijn niet bestaat en dat het oké is om je te voelen zoals je je voelt.”

Patiënt ziet haar bloedeigen hart terug in een museum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.