Julia Osendarp
Julia Osendarp Gezondheid 14 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Wat eet en drink je beter wel én niet met warm weer, een diëtist legt uit

De komende periode kunnen we nog wel wat warme dagen verwachten. En daarom is het best handig om te weten wat je met dit soort temperaturen juist wel en niet moet nuttigen. Daarom somt deze diëtist eten en drinken op dat we bij warm weer goed kunt gebruiken en welke je beter in de kast laat staan.

Het is inmiddels 33 dagen achter elkaar droog en de temperaturen zakken de komende tijd niet ver onder de 25 graden. En dat betekent wellicht minder eetlust en meer dorst. Maar wat kun je het beste consumeren met deze temperaturen? Diëtiste Sanne Mouha legt het tegenover het Belgische HLN uit.

Drinken: wel of niet doen?

1. Water

Niet geheel verrassend, maar Mouha raadt aan om minstens één liter water te drinken. Over de aanbevolen hoeveelheid water per dag zijn de meningen verdeeld, maar meestal klinkt een hoeveelheid van 2 liter. Volgens Mouha kun je je waterinname de komende warme dagen opbouwen naar twee liter. Daarna kun je vertrouwen op jouw eigen dorstgevoel en daarnaar handelen. Zo heb je als je de hele dag binnen vertoeft minder water nodig dan wanneer je op een warme dag buiten of in beweging bent. Overigens benadrukt de diëtist dat te veel water niet goed is voor je nieren. Mocht je normaal gesproken maar een halve liter water per dag drinken, moet je niet ineens liters water naar binnen gieten. „Bouw het rustig op.”

2. Sportdrankjes

Mouha raadt af om met hitte intensief te sporten, maar legt uit dat wat beweging of een wandeling geen kwaad kan. Maar ook hierbij geldt volgens haar dat je goed moet hydrateren. Volgens haar volstaat water in de meeste gevallen. Maar mocht je toch voor een voetbaltraining of andere intensieve sportactiviteit kiezen, kun je voor sportdrank gaan. „Die bevatten een kleine hoeveelheid koolhydraten die je energiepeil op niveau houden, en mineralen die de vochtopname bevorderen.”

3. Warme dranken

Hoewel sommige landen zweren bij het drinken van warme dranken tijdens hitte, is de werking hiervan nooit wetenschappelijk bewezen. Vooral in zuidelijke landen wordt geloofd dat je van warme dranken gaat zweten, waardoor het lichaam afkoelt. Maar volgens de diëtist is het vooral belangrijk dat je iets drinkt dat je hydrateert en ja, dan blijft water een goede optie.

4. Alcohol

Alcohol werkt vochtafdrijvend en droogt je lichaam meer uit. Mouha pleit er dan ook voor om op warme dagen rustig aan te doen met de alcoholinname. Mocht je toch een alcoholische versnapering willen? Dan raadt de diëtist aan om sterke dranken te vermijden. „Ga dan eerder voor een wijntje, bubbels of een biertje. Een cocktail of een Aperol Spritz gaan bijvoorbeeld vaak vlotter naar binnen, maar er zitten wel verschillende soorten sterke drank in waardoor je sneller te veel drinkt.” En Mouha benadrukt dat een fles water naast de alcohol geen overbodige luxe is. „Als het warmer is, heb je namelijk meer dorst en is de kans groot dat je te veel alcohol drinkt.”

5. Koffie

„Dat cafeïne vochtafdrijvend werkt, is een fabeltje. Koffie droogt je lichaam niet uit en je gaat er niet meer vocht door verliezen tegenover wanneer je een glaasje water drinkt.” Wel zorgt cafeïne er volgens Mouha voor dat vocht het lichaam sneller verlaat, mede omdat het de nieren stimuleert. Waardoor je wellicht sneller naar de wc moet om te plassen.

Eten: wel of niet doen?

1. Pasta

Naast groenten en fruit, houdt ook pasta je vochtbalans op peil. De diëtist pleit dan ook voor een combinatie van die drie. Bijvoorbeeld een pastasalade. Mouha benadrukt dat je in de zomer vaak minder honger hebt en daarom lichte maaltijden – verdeeld over de dag – prettig zijn. „Dat komt omdat je lichaam in tegenstelling tot in de winter geen energie nodig heeft om je warm te houden. Daarnaast produceer je warmte door je spijsvertering. Op warme dagen wil je net afkoelen, dus hoe minder je moet verteren, hoe beter.”

2. Zout eten

Als we zweten verliezen we ook zout. Maar volgens de diëtist betekent dit niet dat we ridicuul meer zout moeten eten. „Zoutverlies levert alleen problemen op in extreme omstandigheden. Als je bijvoorbeeld urenlang sport in de felle zon of zwaar werk verricht zoals bouwvakkers. In normale omstandigheden zitten er wel genoeg zouten in onze voeding om het verlies te compenseren.”

3. Pikant eten

Naast de warme dranken-theorie, pretenderen sommige culturen ook dat je afkoelt van pittig eten. Mouha legt uit dat ook dit niet wetenschappelijk is onderbouwd, maar dat in landen als Thailand men hier heilig van overtuigd is. „Van pikante voeding ga je net zoals een warme kop thee ook zweten, waardoor je overtollige warmte kwijtraakt.” Maar de diëtist benadrukt dat je ook hiermee de boel moet opbouwen. „Maak je voeding niet plots super spicy als je dat niet gewend bent.”

Getest! Met dit trucje worden blikjes (fris)drank in 2 minuten ijskoud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.