Pim Pauwels
Pim Pauwels Eten & drinken 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Getest! Met dit trucje worden blikjes (fris)drank in 2 minuten ijskoud

Wie kent het niet: heb je net zo’n lekkere trek in een ijskoud biertje of colaatje, staat er niks koud. Dat is natuurlijk flink balen en de meesten zullen een blikje of flesje dan gauw in de vriezer gooien, in de hoop dat het dan snel afkoelt. Maar er is nog een veel sneller trucje, dat ervoor zorgt dat je in 2 minuten een ijskoud drankje op tafel kunt zetten.

Dat is niet alleen handig voor jezelf, maar ook als je veel mensen over de vloer hebt en daardoor weinig ruimte hebt in de koelkast. En wat scheelt: het enige wat je voor de truc nodig hebt is een kom, ijsklontjes, wat water en flinke snuf zout.

Hoe het werkt? Allereerst vul je een grote kom met water uit de kraan, zo laat een video op YouTube zien. Die is gemaakt door YouTuber DaveHax, die er een kunst van maakt om allerlei lifehacks te delen met zijn volgers. Het leverde hem al bijna 7 miljoen abonnees op. Zodra je de kom met water halverwege hebt gevuld, doe je er ijsklontjes bij. Dat mogen er best een flink aantal zijn.

Dit is waarom zout niet mag ontbreken bij deze truc

Zodra je dat hebt gedaan, vul je de kom met twee eetlepels zout en dat mix je goed met de rest van de inhoud van de kom. Zout? Ja, je hoort het goed: zout. Dat doet het ijs namelijk sneller smelten door energie te halen uit een andere warmtebron: jouw drankje. In andere woorden: zout versnelt het proces van het gelijktrekken van de temperatuur in een bepaalde omgeving.

Zo wordt je blikje drank in 2 minuten ijskoud

Inmiddels heb je alles in de kom gedaan en kun je er één of meerdere blikjes of flesjes drank aan toevoegen. Roer het geheel goed door en doe dat een minuut later nog eens. Haal na twee minuten de drankjes uit de kom. Je zult zien dat de inhoud flink is afgekoeld en dat jij – en eventueel de mensen bij je over de vloer – van een heerlijk ijskoud drankje kunnen genieten.

In onderstaande video van DaveHax wordt het trucje stap voor stap uitgelegd.

‘s Nachts de ventilator of airco aan laten staan? Zoveel kost dat je

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.