Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Gezondheid 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Schokkend vooruitzicht: veel meer Nederlanders krijgen kanker, maar leefstijl aanpassen helpt 

Er komen veel meer Nederlanders met kanker bij. Over tien jaar leven er 1,4 miljoen mensen in ons land met kanker. Op dit moment zijn dat er nog 800.000.

Deze allesbehalve rooskleurige voorspelling doet het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). 

Stijging Nederlanders met kanker heeft meerdere oorzaken

Het aantal kankerdiagnoses is de afgelopen jaren al flink gestegen. In 1989 kregen 56.000 mensen te horen dat ze kanker hadden. In 2019 waren dat er 118.000 en in 2032 zou dit volgens het IKNL oplopen tot 156.000. Dat is een stijging van 32 procent. Het houdt in dat elk uur achttien mensen te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dit zijn er nu veertien. 

Het IKNL verwacht dat er in 2032 nog eens 1,4 miljoen mensen de diagnose krijgen en 54.000 patiënten overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Hierdoor stijgen de oncologische zorgkosten van 6,5 naar 14,2 miljard euro. 

De explosieve stijging van het aantal kankerdiagnoses komt voor een deel door de vergrijzing. Maar er spelen ook andere factoren mee. Het aantal huidkankerpatiënten stijgt en blijft stijgen door de toename in zonvakanties. Ook de vrouwenemancipatie zou de boosdoener zijn: vrouwen zijn meer gaan roken en drinken.

‘Kunnen de ziekte deels in eigen hand nemen’

IKLN-bestuurder Valery in het Lemmens zegt tegen het AD dat het een ontmoedigende boodschap is, zeker nu het land in de ene na de andere crisis lijkt te verkeren, maar dat er ook kansen zijn om het tij te keren. „Voor een deel kunnen we deze ziekte in eigen hand nemen. Als iedereen wat meer gaat bewegen, wat minder alcohol gaat drinken, wat minder in de zon gaat liggen, scheelt dat duizenden diagnoses per jaar. En over roken zeg ik: uitbannen.”

Volgens Lemmens heeft gezonder leven altijd zin, ook op latere leeftijd. „Maar het kan zijn dat de schade al is geleden. Het gaat om een opeenstapeling van risicofactoren door het leven heen. We zien bijvoorbeeld heel veel huidkanker bij 80-plussers, omdat ze zo veel zonuren op hun lichaam hebben gehad.” Lemmens pleit vooral voor stoppen met roken. „Dan neemt het risico op kanker snel af.”

Een klein lichtpuntje is dat de overlevingskans voor veel kankersoorten stijgt. „Er komen betere behandelingen en we kunnen kanker vroeger opsporen, bijvoorbeeld via een bevolkingsonderzoek.”

De Spaarrekening van Charlotte: ‘Al mijn spaargeld gaat momenteel op aan mijn advocaat van 200 euro per uur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.