Iza de Bruin
Iza de Bruin Gezondheid 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Meer mensen ziek door voedsel uit eigen keuken

Als je denkt aan voedselvergiftiging, denk je waarschijnlijk niet meteen aan je eigen veilige huis. Toch zijn meer mensen ziek geworden door voedsel uit eigen keuken, meldt het RIVM. In totaal kregen de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) 14 procent meer meldingen van uitbraken van voedselinfecties dan in 2019.

Vergeleken met 2020 was er zelfs sprake van een stijging van 50 procent.

Coronamaatregelen

Dat het aantal infecties zo laag lag in 2020, heeft waarschijnlijk te maken met de maatregelen en adviezen tegen corona. Toen we met z’n allen onze handen zorgvuldiger gingen wassen en we wel thuis moesten eten omdat de horeca gesloten was. Logisch dat er überhaupt minder infecties waren, en de infecties er waren, voornamelijk in onze eigen keukens zijn ontstaan.

Dit effect lijkt in 2021 weg te zijn, ook al koken mensen vaker thuis dan voor de coronaepidemie.

Hoe je voedselinfecties kunt voorkomen

Mensen kunnen ziek worden van voedsel als dat besmet is met zogeheten ziekteverwekkers. Worden twee of meer mensen ziek door hetzelfde voedsel? Dan noemen we dat een voedselgerelateerde uitbraak. Artsen en laboratoria moeten deze uitbraken melden aan de GGD. Mensen die vermoeden dat ze ziek zijn geworden door voedsel, kunnen dit ook zelf melden bij de NVWA.

De genoemde getallen in het kader zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt mede doordat niet iedereen naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Het werkelijke aantal voedselgerelateerde infecties in Nederland werd afgelopen jaar geschat op ongeveer 600.000 zieken, schrijft het RIVM.

Je kunt voedselinfecties vaak voorkomen door hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, het eten goed laten garen en verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel. Zorg er ook voor dat je borden, bestek, messen en ander servies/bestek goed schoonmaakt met heet water. Wil je weten hoe lang je verschillende soorten eten kan bewaren? Check dat dit artikel van onze collega’s van Culy.

Jointje roken komt Mallorca-verdachte duur te staan, moet terug de cel in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.