Rosan de Vos
Rosan de Vos Gezondheid 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Werk je onregelmatig? 4 tips om toch gezond te leven

Het is lastig om een goed ritme te creëren met onregelmatige werktijden. Word je iedere morgen wakker op een ander tijdstip? Werk je soms tot ’s avonds laat of zelfs ’s nachts? Juist dan is een gezonde levensstijl hanteren belangrijk. Maar hoe zorg je er nou voor dat je na je avonddienst niet naar de diepvriespizza grijpt of op je luie ochtend niet drie croissants met hagelslag naar binnen werkt?

Metro deelt vier tips voor een gezond leven met onregelmatige werktijden.

Gezond leven met onregelmatige werktijden

1. Wees voorbereid op trek

Of je nou wil of niet: cravings hebben we allemaal. De één meer dan de ander, maar aan die zak chips of pak koekjes ontkom je niet op een regenachtige dag onder je kleedje op de bank. Zorg er daarom simpelweg voor dat je zo min mogelijk ongezonde snacks in huis haalt. In plaats daarvan doe je er goed aan gezonde snacks te kopen, bijvoorbeeld een handje amandelen, rijstwafels, groenten of een stuk fruit.

2. Plan je week vooruit

Heb jij je rooster binnen? Dan is het meteen tijd om te gaan plannen. De sportschool, hardlopen of oefeningen thuis mogen absoluut niet ontbreken in de agenda. Heb je een hele dag vrij? Zorg er dan voor dat je tijd overhoudt om extra te koken, zodat je je hier op drukke dagen geen zorgen over hoeft te maken (hierover straks meer). Als je zorgvuldig plant, zal je zien dat je genoeg tijd overhebt voor sociale afspraken.

3. Gooi je vriezer vol

De vriezer is je beste vriend als je vaak onregelmatig werkt. Meal preppen, zo noemen we dat ook wel. Het zorgt voor een goed gevulde vriezer met maaltijden die je gemakkelijk op kunt warmen. Zo zet je na een drukke werkdag in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.

Goedkopere boodschappen én tijd besparen: het kan met meal preppen

4. Slapen, slapen en nog eens… slapen

Er is niets beter voor je dan regelmatig slapen. Ondanks dat je ritme misschien verstoord is door je onregelmatige diensten, moet je toch voldoende rust pakken. Moet je ’s ochtends extreem vroeg je bed uit? Ga de avond ervoor dan ook extreem vroeg náár bed. Je zult zien dat je productiever bent en minder moe thuiskomt na een drukke werkdag.

En ben je echt helemaal kapot? Een powernap doet altijd wonderen. Metro vroeg aan slaapexpert Els van der Helm hoe je het meeste uit je powernap haalt. Dat artikel lees je hier: Feit of fabel over slapen? Een powernap overdag is slecht voor je slaap ’s nachts

Meer Metro-artikelen lezen over soortgelijke onderwerpen? Bekijk hier onze categorie ‘Lifestyle’. Daar vind je alles over gezondheid, opvoeding en relaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.