Iza de Bruin
Iza de Bruin Opvallend 16 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Frituurfanaten halen hun hart op tijdens de Frikandellentocht: ‘Ik maak tijd voor frikandellen’

Natasja Warnars is misschien wel de oorzaak van het mogelijke frikandellentekort: zij organiseert regelmatig een frikadellentocht. Twintig kilometer lang voert de toch haar en een groep frikandellenfanaten door Dordrecht. De tussenstops? Snackbars natuurlijk, waar er maar één ster van de show is: de frikandel.

„Wandelen is mijn passie en frikandellen vind ik lekker. Zodoende. Die frikandellen schuif ik met meerdere tegelijkertijd naar binnen”, lacht ze wanneer we haar vragen naar het ontstaan van de tocht. Het begon eigenlijk als een grap maar het is nu een fenomeen geworden onder hongerige wandelaars.

‘Het is niet alleen maar frikandellen eten’

Het is een van de laatste zomerdagen, maar het lijkt alsof we al een tijdje in de herfst zitten wanneer Natasja haar proeftocht (‘proef’ op twee manieren) begint. Het startpunt is het Wantijpark in Dordrecht. Het is een nieuwe tocht, dus test ze ‘m even voordat ze met de groep op pad gaat. „Stel dat een van de snackbars failliet is of dat er ergens niet kan worden overgestoken”, legt Natasja uit.

De bladeren vallen naar beneden terwijl ze aandachtig naar haar navigatiesysteem kijkt „Hier rechts”, zegt ze. „De tocht is eigenlijk niet aan te raden voor onervaren wandelaars. Twintig kilometer kan voor hen dan best pittig zijn. Het is niet alleen maar frikandellen eten.” Letterlijk en figuurlijk, want volgens Natasja is het ook prima als je gewoon een kaassoufflé eet, bijvoorbeeld als je geen vlees eet of frikandellen gewoon niet zo lekker vindt.

Hier en daar krijgt de wandelaar wel een nieuwsgierige blik toegeworpen. Dat is ook niet zo gek, want op haar shirt staat een grote frikandel afgebeeld.

Frikandellentocht
Foto: Metro

Frikandellentocht een hit op Facebook

Op Facebook krijgt Natasja een hele hoop berichtjes binnen. Mensen zijn gefascineerd door het concept van een frikandellentocht. „Als ik iemand alleen al heb laten lachen met mijn frikandellenbericht, dan ben ik al blij. Ik doe het allemaal voor de lol. Ik vind het organiseren heel leuk. Daar maak ik wel tijd voor. Anderen mensen maken tijd voor tennissen en ik maak tijd voor zo’n frikandellentocht.”

Natasja: „Veel van de reacties zijn: ‘Hey, jij bent dol op frikandellen, is dit niet wat voor jou?’ maar dat leidt dan niet echt ergens toe, want die mensen willen eigenlijk twintig frikandellen eten en drie kilometer lopen. Dat is niet echt praktisch. Maar dat is eigenlijk maar beter ook. Ik kan toch niet gaan wandelen met 10.000 mensen?”

Er banjert een hond door de bladeren naast Natasja. Hij snuffelt even en loopt dan weer verder. „Mensen noemen mij weleens een labrador”, zegt ze. „Ik vind iedereen aardig.” Natajsa: „Het valt mij op dat vooral mannen op Facebook reageren dat ze mee willen doen, maar dat uiteindelijk vrouwen in de ruime meerderheid zijn als het echt op wandelen aankomt. Die kunnen er ook wat van hoor, lekker snacken”, lacht ze. „De jongste die meeliep was twaalf. Dat deed hij samen met zijn moeder. Het verschilt trouwens: soms komen mensen alleen en soms komt er een koppel of meerdere vrienden. Sommigen komen juist voor het sociale contact. Dat kan ook prima. Het is elke keer weer een verassing met wat voor soort groep je die dag gaat optrekken. Met een aantal mensen heb ik nog steeds contact.”

Foto: Natasja Warnars

Lange lummelloop

„Even kijken hoor, waar moeten we nu heen?”, vraagt Natasja zich hardop af. Het begint een beetje te waaien wanneer ze de route herpakt. „Ik heb de tocht al vijf keer gelopen. Daarom is het inmiddels dus wel tijd voor een ander pad”, zegt ze terwijl ze naar de omgeving wijst. „Ik vind het leuk om door het groen en door de binnenstad te lopen. Die van Dordt is immers zo mooi. Volgend weekend, op 24 september, ga ik voor het eerst een route lopen met een groep die ‘maar’ twaalf kilometer is. Dan stoppen we bij twee snackbars in plaats van drie.”

De wandelaar vertelt dat de frikandel oorspronkelijk is uitgevonden in Dordrecht. Een grappig toeval, vindt ze zelf. „Ik heb inmiddels vijf keer de frikandellentocht gelopen met verschillende groepen. Misschien wil ik na een tijdje een keer iets anders. Dan gaan we van die XXL-frikandellen eten en noemen we het de ‘lange lummelloop’”, grapt ze.

Wil je ook meelopen met de Frikandellentocht? Dan kun je je aanmelden op haar Facebookpagina.

Jumping jacks, salsadansen en boybandnummers: zo ziet de repetitie van The Streamers eruit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.