Pim Pauwels
Pim Pauwels Gezondheid 6 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst microplastics aangetroffen in longen van levende mensen

Nadat onderzoekers al microplastics aantroffen in ons bloed en in onze ontlasting, zijn deeltjes plastic nu ook diep in onze longen teruggevonden. Eerder troffen wetenschappers plastic aan in longweefsel na autopsie; bij overleden mensen dus. Nu zijn plasticdeeltjes ook aangetroffen in de longen van levende mensen, schrijft The Guardian.

Bij dertien personen die een operatie ondergingen, maakten onderzoekers monsters van hun longweefsel. Bij elf monsters troffen de wetenschappers microplastics tot 0,003 millimeter aan. Het onderzoek is vorige week gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Science of the Total Environment.

Onderzoekers: ‘Dit is opmerkelijk’

De meest voorkomende deeltjes zijn van polypropyleen en PET. Dat eerste type plastic vind je terug in plastic verpakkingen en buizen. PET wordt daarentegen gebruikt voor het maken van plastic flessen. Opvallend is dat de meeste plastic deeltjes niet aan de oppervlakte, maar juist diep in de longen verscholen liggen. „Dat hadden we niet verwacht”, zegt mede-onderzoekster Laura Sadofsky van de Britse Hull Universiteit.

„Dat we het hoogste aantal deeltjes in de lagere regionen van de longen zouden vinden is opmerkelijk. Ook de grootte van de aangetroffen deeltjes verbaast ons”, aldus de onderzoeker. „Het is verrassend, omdat de luchtwegen kleiner zijn in de lagere delen van de longen. We hadden verwacht dat deeltjes van deze omvang werden gefilterd.”

Microplastics alom tegenwoordig over hele planeet

De wetenschappers weten wel waarom er steeds meer plastic microdeeltjes in ons lichaam komen. Ze zeggen dat microplasticvervuiling nu alomtegenwoordig is over de hele planeet. Dat maakt blootstelling aan de mens onvermijdelijk. Mensen ademen de deeltjes in en consumeren ze via voedsel en water.

Wat de aanwezigheid van microplastics in onze longen precies betekent is niet bekend. Maar het voorspelt niet veel goeds. De onderzoekers wijzen onder meer naar gevallen waarbij werknemers met hoge niveaus van microplastics ziekten ontwikkelden. „Er is een toenemende bezorgdheid over de gevaren van microplastics voor de gezondheid van mensen.”

Onderzoekers vinden microplastics in menselijke poep

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.