Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 23 okt 2018 / 17:45 uur

Onderzoekers vinden microplastics in menselijke poep

Dat er veel plastic in onze oceanen drijft wisten we al, maar Oostenrijkse onderzoekers hebben voor het eerst kleine plastic deeltjes gevonden in menselijke ontlasting.

De wetenschappers bestudeerden acht proefpersonen afkomstig uit Nederland, Italië, Polen, Finland, Japan, Rusland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De proefpersonen moesten een week lang bijhouden wat ze precies aten. Na afloop werden hun uitwerpselen onderzocht en geanalyseerd. Alle proefpersonen aten vlees en zes van de hen at ook vis uit de zee. De wetenschappers zochten naar tien verschillende soorten plastic.

Meerdere deeltjes plastic

De bevindingen werden dinsdag gepubliceerd tijdens een congres in Wenen in het United European Gastroenterology Journal. Wat bleek? In elke 10 gram poep bleken ongeveer twintig deeltjes plastic te zitten. Er werden negen verschillende soorten plastic gevonden.

Moet we ons zorgen maken? Dat is moeilijk te zeggen. In dit onderzoek wordt niets gezegd over het inademen van de microplastics. Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of plastic ook in onze organen zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoekers vinden microplastics in menselijke poep
Sluiten