Erik Jonk
Erik Jonk Gezondheid 11 mrt 2021

Minder rokers en overmatige drinkers in het jaar van corona

In coronajaar 2020 is het aantal volwassen rokers iets gedaald ten opzichte van 2019. Ook lag het aantal overmatige drinkers wat lager. Het aandeel volwassenen met overgewicht en obesitas bleef gelijk. Mooie cijfers, maar de overheid vindt ze nog wel te hoog.

Dat staat in de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2020 van het CBS, opgesteld in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut. De maatregelen rond  corona die vorig jaar golden vertonen in de cijfers geen opvallende effecten. En dat terwijl velen toch wat lamlendig, balend of depressief thuis zaten. Maar de precieze gevolgen van de leefstijl van mensen in het eerste coronajaar worden nog nader onderzocht.

Aantal rokers iets gedaald

Vorig jaar gaf 20 procent van de volwassenen aan weleens te roken, tegen 22 procent in 2019. Ongeveer 15 procent waren dagelijkse rokers, net zoveel als het jaar daarvoor. Van de volwassenen gaf 46 procent aan nooit gerookt te hebben, terwijl 34 procent zei vroeger wel te hebben gerookt. Dat was in 2019 ook zo. Het aantal niet-rokers dat wel, maar niet elke dag, werd blootgesteld aan rook in de omgeving daalde van 20 procent in 2019 naar 16 procent vorig jaar.

In 2020 voldeed 44 procent van de volwassenen aan de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad: niet drinken, of niet meer dan één glas per dag. In 2019 was dat nog 41,5 procent. Van de 18-plussers was 7 procent een overmatige drinker. Dan gaat het per week om meer dan 21 glazen voor mannen of 14 glazen voor vrouwen. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2019 (8,5 procent).

Overgewicht in het jaar van corona

In 2020 had de helft van de volwassenen overgewicht; 13,9 procent had ernstig overgewicht ofwel obesitas. In 2019 was dit nagenoeg hetzelfde. Van de 4- tot 18-jarigen had 14,7 procent overgewicht, en 2,5 procent obesitas. Ook hier was dat vrijwel onveranderd ten opzichte van 2019. De uitkomst lijkt opvallend: de mogelijkheden tot sporten waren in het jaar van corona tenslotte sterk verminderd. Mocht je nog snel wat willen afvallen tijdens de huidige lockdown: misschien heb je nog iets aan deze opmerkelijke tips. Eten van een blauw bord bijvoorbeeld…

De aandelen rokers, overmatige en zware drinkers, en mensen met overgewicht en obesitas lagen vorig jaar nog ver boven de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord voor 2040. Daarmee wil de Rijksoverheid roken en problematisch alcoholgebruik onder volwassenen terugdringen naar 5 procent in 2040. Overgewicht moet terug naar 38 procent van de 18-plussers, obesitas naar 7,1 procent. Voor jongeren onder de 18 jaar moet het Preventieakkoord overgewicht terugbrengen naar 9,1 procent, en obesitas naar 2,3 procent.

Tim Hofman helpt op tv en in podcast de jonge zwevende kiezers

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Minder rokers en overmatige drinkers in het jaar van corona
Sluiten