Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 23 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: baby heeft meer hersenen als moeder langer zwanger is

Onlangs is met een onderzoek bewezen dat een langere zwangerschap leidt tot meer hersenontwikkeling bij het kind. Het gaat dan om een zwangerschap van tussen de 37 en 42 weken. Baby’s die te vroeg geboren worden, hebben mogelijk op latere leeftijd een kleiner hersenvolume.

Dr. Hanan El Marroun voerde het onderzoek Generation R uit voor het Erasmus MC. Het onderzoek, waaruit blijkt dat de hersenontwikkeling nog doorgaat tot de laatste dagen van de zwangerschap, is gisteren gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association (JAMA).

Zwangerschap zo lang mogelijk laten duren

Volgens Marroun telt elke week van de zwangerschap mee, zelfs tot de laatste dag. „Voor de hersenen van de baby is het dus het best om de zwangerschap zo lang mogelijk te laten duren. Zelfs als de moeder al over tijd is en het kind al voldragen. Voorzichtigheid met inleidingen zijn dan ook op hun plaats”, vertelt ze aan De Telegraaf.

Inleidingen en keizersnedes zijn echter niet uit den boze. Het is misschien minder goed voor het hersenvolume op latere leeftijd, maar volgens Marroun zijn inleidingen en keizersnedes soms noodzakelijk. Bijvoorbeeld als er medische complicaties zijn. „Maar als dit niet per se nodig is, hopen we dat artsen en ziekenhuizen deze nieuwe kennis meenemen bij het nemen van medische beslissingen.” Volgens de onderzoekers wordt er op dit moment vooral gekeken naar de voordelen op korte termijn, maar zijn de effecten op lange termijn net zo belangrijk.

Hersenontwikkeling gevolgd

In het onderzoek is de hersenontwikkeling van ruim 3000 kinderen gevolgd vanaf de vroege zwangerschap tot in de tienertijd. Aan het begin van de zwangerschap is met een termijnecho vastgesteld hoeveel weken de moeders zwanger waren en zo kon bij de geboorte de totale zwangerschapsduur berekend worden.

De kinderen ondergingen tien jaar laten een hersenscan, om hun hersenen goed te kunnen bekijken. Daar kwam uit naar voren dat iedere week inderdaad telt. Des te langer een kind had doorgebracht in de baarmoeder, des te groter het breinvolume was toen ze tien jaar oud waren. Een nieuw onderzoek moet duidelijk maken wat de gevolgen van een vroege geboorte zijn op de hersenfunctie.

Lees ook: Hoogleraar die brandbrief tegen coronaregels ondertekende: ‘Het middel erger dan de kwaal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.