Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Gezondheid 21 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Wandelen op je werk zorgt voor lagere bloeddruk

Diep van binnen weet elke kantoorklerk het wel, we zitten veel teveel en dat is hartstikke ongezond. Maar de motivatie om echt regelmatig even in beweging te schieten, ontbreekt af en toe nog. Nieuw onderzoek helpt je hopelijk wel om toch even wat vaker je billen van je bureaustoel te lichten.

Regelmatig een korte wandeling maken kan je bloeddruk namelijk flink verlagen. Alle werkstress die je bloeddruk de hoogte in stuwt, kan je een beetje compenseren door elk half uur drie minuten te wandelen. Het ideale effect bereik je door je dag te beginnen met een half uur wandelen in de koude buitenlucht. Deze methode gaat dus wel iets verder dan elk half uur wat te drinken halen voor alle collega’s op je afdeling.

Lage bloeddruk

Australische onderzoekers kwamen erachter dat een half uur wandelen zorgt voor een lagere bloeddruk. Het effect werd pas echt bereikt toen ze vrouwen opdroegen na elk half uur een stukje te lopen. De reguliere beweegpauzes waren in het onderzoek dat in Hypertension werd gepubliceerd, zelfs effectiever dan alleen de ochtendwandeling. Door de regelmatige beweging werd de bloeddruk van de onderzoeksobjecten lager en daarmee verkleinden ze het risico op hart- en vaatziekten.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 32 mannen en 35 vrouwen. Alle participanten hadden overgewicht en hadden gemiddeld de leeftijd van 67 jaar. Geen van hen was fysiek heel actief. Alle respondenten werd gevraagd om drie dagen op verschillende manieren door te brengen.

Acht uur lang zitten

Op de controledag hoefden de mensen acht uur lang alleen maar te zitten. De tweede dag moesten ze zitten en kregen ze wat beweging. Die dag bestond uit een uur zitten, een half uur op een gemiddeld tempo wandelen op een loopband om vervolgens nog zes en een half uur te zitten. Dag drie begon met een half uur wandelen en vervolgens werd een uur zitten steeds afgewisseld met drie minuten op normaal tempo wandelen.

Beide loopdagen was een duidelijke daling in de bloeddruk te zien vergeleken met de controledag. Bij de vrouwen was de derde setting opvallend: hun bloeddruk zakte harder op de tweede wandeldag dan op de andere twee dagen. Volgens de auteurs is er nog nooit eerder op deze manier onderzoek gedaan naar beweging en bloeddruk. Hetzelfde team dat dit onderzoek heeft uitgevoerd, zal nog meer onderzoek doen naar het effect van beweging en bloeddruk.

Zo word jij actief

Het klinkt natuurlijk goed, die pauzes af en toe. Maar hoe bouw je die gezonde gewoontes in je eigen werkdag in? We verzamelden een aantal tips voor je.

Loop naar je werk

In een tijd waarin veel mensen in een andere stad werken dan ze wonen, is deze tip misschien wat optimistisch. Maar je kunt er wel voor kiezen naar het station te wandelen in plaats van de bus te nemen, een paar bushaltes verder op te stappen of je auto een eind van je huis te parkeren en er met een omweg naartoe te lopen. Het kost je wat extra tijd maar na een paar keer ben je er zo aan gewend.

Vergader wandelend

Ietwat onpraktisch als je een laptop nodig hebt tijdens je meeting, maar vaak kun je vergaderingen prima wandelend doen. In plaats van jezelf en je gezelschap te verplaatsen naar een muffe meetingroom, kunnen jullie ook een rondje om het pand wandelen. Heb je meteen wat frisse lucht en met het voorjaar op komst is het ook geen straf om buiten te zijn.

Bel staand

Flexwerken heeft voordelen en nadelen. Het grote voordeel van geen vaste plek hebben, is dat je ook geen vaste telefoon hebt. Dus klik die koptelefoon in je telefoon en wandel een stukje tijdens je telefoongesprekken. Extra bijkomend voordeel is dat staand bellen je ook nog eens zelfverzekerder maakt. Dus als jij die deal moet sluiten, gaat dat misschien nog wel makkelijker.

Tafeltennis

Goed, voor deze tip zul je je baas misschien even lief moeten aankijken. Maar een potje tafeltennis tussen de bedrijven door is zo gek nog niet. Nee, het is geen wandeling maar jullie zijn wel actief in beweging. Ook nog eens goed voor jullie teamgevoel. Tip: zet ‘m wel in een andere ruimte dan waar wordt gewerkt. Anders heb je boze collega’s vanwege het geluid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wandelen op je werk zorgt voor lagere bloeddruk
Sluiten