Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 feb 2019 / 13:39 uur

Nieuw Australisch paspoort voor Julian Assange

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten Julian Assange een nieuw paspoort te verschaffen. Volgens Australische media werd donderdag in de Senaat bevestigd dat de voortvluchtige oprichter van WikiLeaks daar recht op heeft. Die conclusie liet lang op zich wachten omdat moest worden uitgezocht of er nog een arrestatiebevel van kracht is tegen Assange wegens een „ernstig delict in het buitenland.”

Assange kan met zijn nieuwe papieren in principe terug naar Australië, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren hangt van de Britse justitie af. Daarmee ligt hij in de clinch, onder meer wegens het schenden van de voorwaarden waaronder hij destijds op borgtocht vrijkwam.

Verspreiding geheime informatie

Assange vroeg vorig jaar en nieuw paspoort aan in zijn vaderland omdat het oude al jaren was verlopen. Hij verblijft sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen, nadat Zweden om zijn uitlevering had gevraagd wegens een verkrachtingszaak. Deze is in 2017 geseponeerd.

De VS zijn ook in hem geïnteresseerd omdat WikiLeaks tijdens de presidentscampagne van 2016 e-mails publiceerde die de Democraten, Hillary Clinton voorop, in verlegenheid brachten. Mogelijk waren die buitgemaakt door Russische hackers. Speciaal aanklager Robert Mueller doet onderzoek naar Russische inmenging. Voor zover bekend in Canberra loopt er in de VS geen gerechtelijke procedure tegen Assange, wiens platform in 2010 wereldwijd bekend werd door de verspreiding van geheime informatie over de oorlog in Irak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw Australisch paspoort voor Julian Assange
Sluiten