Bregje Simons
Bregje Simons Gezondheid 26 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Jezelf dunner denken: volgens wetenschappers kan het

Het moet niet gekker worden: onderzoek toont aan dat gedachteoefeningen je slanker kunnen maken. Wil je eens leren nee zeggen tegen een zakje frietjes of vaker gaan sporten? De kracht van verbeelding en het stellen van positieve doelen kunnen je daarbij helpen.

De methode, met de toepasselijke naam FIT (Functional Imagery Training), begint bij het maken van een positieve voorstelling: denk eens aan hoe leuk het kan zijn om hard te lopen of een groepsles in de sportschool te volgen? En beeld je het gevoel eens in hoe trots je bent na het afslaan van een bakje friet. Mensen die de training van de universiteit van Plymouth volgden, vielen meer af dan de andere controlegroep.

Vier kilo afgevallen

De universiteit van Plymouth heeft twee onderzoeken uitgevoerd over de effecten van FIT-therapie. In de laatste studie, uit 2018, werden 141 proefpersonen begeleid, waarvan de helft FIT-therapie kreeg, en de andere helft alleen motivationele gesprekken. Na 6 maanden bleek de groep met FIT-therapie 4 kilo te zijn afgevallen. De groep zonder FIT-therapie was 0,74 kilo afgevallen. Het verschil? De proefpersonen met FIT-therapie moesten doelen stellen over gewenste gedragsveranderingen, en zij werden gestimuleerd om zich dit gedrag meerdaags in te beelden. Hoe preciezer de voorstelling is, hoe beter, volgens de bedenkers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jezelf dunner denken: volgens wetenschappers kan het
Sluiten