Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Fit & gezond 1 aug 2018 / 07:59 uur

Afkoelen én gezonder worden? Zo doe je dat!

Ben je ondertussen wel een beetje klaar met de hitte? Dan hebben we helaas geen leuk nieuws voor je. Voor alle zonaanbidders: gefeliciteerd! Voorlopig blijven de temperaturen boven de 25 graden en aan het eind van de week wordt zelfs dertig graden voorspeld. Waarschijnlijk ben je na deze aanhoudende hitte een volleerde afkoeler met ventilatoren, natte doeken en zonneschermen bij de hand, maar wist je ook dat er manieren zijn om af te koelen die ook nog eens een heel positief effect hebben op je gezondheid?

Het klinkt bijna als een te mooi verkooppraatje: afkoelen en gezonder worden. Aan sporten moet je met deze temperaturen wellicht niet echt denken, toch zijn er verschillende manieren om af te koelen en je lichaam een boost te geven. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat jij de tweede hittegolf koel doorkomt en er supergezond uitkomt!

Tip 1 – SaunJA!

We snappen het, het voelt buiten sowieso als een sauna dus waarom zou je er in vredesnaam naar toe gaan? Nouja, omdat het goed voor je is. Ook juist nu het zo warm is. Laten we beginnen bij het begin: mensen zijn homeotherme organismen. Dat is een lastige manier om te zeggen dat we onze lichaamstemperatuur altijd rond de 37 graden houden. Om dat te regelen is een heel slim systeem ingebouwd.

Hot Cosmo Kramer GIF - Find & Share on GIPHY

Hoe dat precies werkt, is iets voor de biologieles maar wat iedereen begrijpt is dat als jouw lichaam met kou te maken krijgt, het zal gaan werken om zichzelf weer warm te maken. Ga je juist de hitte in, dan zal het lichaam zichzelf gaan afkoelen. Alles om die gemiddelde temperatuur te behouden. Eventjes lekker zweten in de sauna zal je lichaam dus juist doen afkoelen, kan je daarna lekker slapen in ‘maar’ 28 graden.

Tip 2 – Cryo

Wil je gewoon hier en nu even supersnel afkoelen? Dan is cryotherapie misschien een idee. Een cadeautje van de Japanners. Zij vonden jaren geleden een manier uit om reuma te behandelen met stikstof. Vloeibare stikstof is meestal rond de -196 graden celcius, flink koud dus. Europese onderzoekers kregen lucht van de geneeswijze en deden er veel onderzoek naar. Uiteindelijk ontstond cryotherapie, een behandeling die onder sporters al breed geaccepteerd is.

Vroeger gingen sporters zo nu en dan in een ijsbad zitten, maar nu ondergaan ze cryotherapie. Je stapt in een cabine waar het maar liefst -110 graden celsius is en daar blijf je drie minuten staan, in je zwemkleding. Dat klinkt alsof je in een levende sneeuwpop verandert, maar dat is niet zo. Het gaat hier om droge kou die je veel minder voelt dan de ‘normale’ kou buiten. „Wanneer je in de cabine staat voelt het koud aan, maar heel anders dan bijvoorbeeld een koude douche omdat het droge kou is" zegt de 20-jarige Shannen van de Poel die zelf gebruik maakt van de therapie.

Ice Cold GIF by SpongeBob SquarePants - Find & Share on GIPHY

Je snapt dat je in -110 graden in ieder geval drie minuten even sterk afkoelt, maar waarom is dit gezond? Deze speciale vorm van therapie is vaak onderzocht en zou ervoor zorgen dat je lichaam het bloed terugtrekt naar de vitale organen in je romp en het bloed sneller gaat stromen. De bloedtemperatuur kan hierdoor tot zo’n veertig graden stijgen. Die koortsachtige temperatuur zorgt ervoor dat virussen in het lichaam worden aangepakt, net als wanneer je griep hebt. „Binnen ongeveer anderhalve minuut heeft je huidoppervlakte de temperatuur van -1. Dit zorgt ervoor dat je meer zuurstof in je bloed krijgt, en als je meerdere sessies hebt gehad kun je ook merken dat er meer rode bloedlichaampjes in je bloed zitten” aldus Shannen.

Daarnaast komen er allerlei andere stofjes vrij die zorgen voor spierherstel en die weefselschade oplossen. Na drie ijskoude minuten stap je de cabine uit en stroomt je bloed weer naar alle delen van het lichaam, verrijkt met allerlei goede stoffen. Het zou een enorme boost zijn voor je stofwisseling en blessures verdwijnen als sneeuw voor de zon. „Wanneer je eruit stapt merkte je dat je huid nog koud bleef voor zo’n goede 20 minuten. De dag zelf kan je wat moe zijn doordat je in die 2/3 minuten dat je in de cabine staat veel energie gebruikt. Maar de dagen na de sessie, voel je je als herboren en heb je veel meer energie!"

Mocht je het willen proberen? Check dan wel goed of jij geschikt bent voor de therapie, want bijvoorbeeld zwangere vrouwen of mensen met een hoge bloeddruk zijn niet zo geschikt voor deze manier van afkoelen.

Tip 3 – Doei alcohol!

Het is oh zo verleidelijk met het warme weer op het terras of het strand: een lekkere alcoholische versnapering, maar echt slim is het niet. Wie geen alcohol drinkt in het zonnetje heeft minder kans op uitdroging, verbrandt niet zo snel als de drinkers en slaapt beter ‘s nachts. Na een paar drankjes merk je vaak dat je blaas aan het werk wordt gezet, je gaat veel vaker naar de wc. Vocht wordt door de alcohol minder goed opgenomen in je lijf en tada, het recept voor uitdroging in de hitte.

Drunk Zach Galifianakis GIF - Find & Share on GIPHY

Daarnaast verbrand je sneller als je alcohol drinkt. Dat klinkt gek, maar is eigenlijk best logisch. Door de alcohol gaan je bloedvaten verder openstaan, volgens een groep internationale wetenschappers in het British Journal of Dermatology wordt Alcohol na consumptie in het lichaam omgezet in de stof acetaldehyde. Dat stofje maakt de huid gevoeliger voor zonlicht en je verbrandt daardoor sneller. En we hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat verbranden de kans op huidkanker aanzienlijk verhoogt.

Als je weleens een drankje (te veel) op hebt, heb je het vast gemerkt. Je lichaam is helemaal warm. Je krijgt knalrode wangen en begint een beetje te zweten. Alcohol maakt je lichaam warmer en dat is natuurlijk precies wat we niet willen met deze temperaturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afkoelen én gezonder worden? Zo doe je dat!
Sluiten