Jelmer Visser
Jelmer Visser Geld & carrière 1 aug 2018 / 08:00 uur

Naar het buitenland verhuizen? Zoveel ben je kwijt!

We dromen er allemaal wel eens van. Ons – inmiddels niet meer zo koude – kikkerlandje verlaten om een nieuw leven te beginnen in een grote stad in een ander land. Maar hoeveel kost dit nou eigenlijk? Deze prijzen verschillen namelijk nogal per land. Howmuch.net, een site die geldzaken op fraaie wijze visualiseert, kwam met een vergelijking. Zij brachten de kosten voor de eerste maand wonen in 80 verschillende wereldsteden in beeld.

De datavisualisatie van howmuch ©https://howmuch.net/articles/cost-of-relocation-around-the-world-2018

524 tot 3617 euro

Voor inwoners van de Europese Unie is de visualisatie niet helemaal accuraat omdat er in deze landen geen kosten voor visums nodig zijn. Iemand van buiten de EU die naar Amsterdam wil verhuizen, telt zo’n 2042 euro neer voor de eerste maand. Hiermee is onze hoofdstad de vierde van Europa. Toch is er altijd baas boven baas. Een maand in London kost bijvoorbeeld 3200 dollar (2728 euro). Ook steden als Oslo, Zürich en Parijs zijn vrij prijzig.

De allerduurste stad ter wereld om een maand te vertoeven is Dubai met maar liefst 4276 dollar (3617 euro). Ook voor verhuizingen naar Israël, de Verenigde Staten en Australië moet je diep in de buidel tasten. Iets minder geld om handen en toch binnen de Europese Unie blijven wonen? Verhuis dan naar Praag, Sofia, Riga, Boedapest of Boekarest. Als Nederlander betaal je voor de eerste maand wonen in de hoofdstad van Roemenië 524 euro. Iets verder weg, maar toch voor weinig? Ga dan naar Caïro of Bangalore.

Howmuch maakte tevens een ranglijst van de tien duurste wereldsteden om een maand in te wonen. Hier staat Amsterdam op de tiende plaats. Onze hoofdstad komt na Dubai, Auckland, San Francisco, New York, Sydney, Oslo, Zürich en Tel Aviv.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Naar het buitenland verhuizen? Zoveel ben je kwijt!
Sluiten