Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Fit & gezond 3 jun 2018 / 09:59 uur

YouTuber Merijn heeft het hele jaar een summerbody

Het lijkt iets dat niet samengaat: een fitnesslichaam én lekker kunnen feesten. Toch weet Merijn Schoeber het al een paar jaar voor elkaar te krijgen. De YouTuber, het fitnessidool en tegenwoordig ook schrijver doet Metro zijn geheim uit de doeken.

Zenuwachtig

Woensdag was hij in Utrecht om bij Bol.com een bootcamp te geven naar aanleiding van zijn boek My Shredded Lifestyle. Een beetje zenuwachtig was hij wel. ,,Normaal doe ik dit nooit, helemaal niet op zo’n schaal!” Maar dat de 23-jarige fitnessgoeroe meer te bieden heeft dan ,,alleen met mensen op de foto gaan tijdens meet-ups”, blijkt wel uit zijn verhaal.

Eigen draai

Het begon voor Schoeber op zijn 19e, tijdens zijn opleiding Commerciële Economie. ,,Ik kreeg heel lang geen resultaat van het fitnessen”, vertelt de inmiddels dropout. ,,Ik besloot mijn eigen draai te vinden. Dat ben ik gaan filmen en delen op YouTube. Ik vind het onwijs leuk om mijn kennis te delen.” Na anderhalf jaar vloggen en keihard werken aan zijn kanaal, lijkt hij dan toch een gat in de markt gevonden te hebben. ,,Ik combineerde mijn shredded lifestyle met een studentenlevensstijl. Daar werd eigenlijk nooit over gepraat in de fitnesscommunity.”

Fitnesstermen

Even terug, shredded? ,,Dat is een typische fitnessterm, niet iedereen kent het. Het betekent dat je een droog lichaam hebt. Je hebt niet teveel vet, een normale hoeveelheid, maar ook gewoon spiermassa.” Hoe je dat bereikt, probeert Schoeber je in zijn boek duidelijk te maken. ,,Veel mensen pakken het verkeer aan, ze doen het veel te extreeem. Dat hou je niet vol. Het moet een levensstijl zijn waarbij je niet gaat jojo’en. Dat is het grootste probleem ook vaak, omdat je een extreem dieet niet volhoudt.”

Drie geheimen

Schoeber doet drie geheimen uit de doeken. Je dieet is daarbij het belangrijkst. ,,Maar ook dat is persoonlijk. De ene wil calorieën tellen, voor de ander werkt dat juist weer niet. Dan bied ik daar weer alternatieven voor aan. Je moet het je levensstijl kunnen maken. Het kost tijd om dat uit te vogelen. Het gaat gewoon even duren voordat je dat lichaam hebt.” Zelf gaat Schoeber voor sportvasten: hij eet acht uur op een dag en eet 16 uur niet. “Daardoor hoef ik ook niet dingen te laten staan. Als je het goed balanceert, kun je best af en toe een pizza eten of naar de McDonalds.”

Het tweede geheim is je trainingsschema. ,,De ene persoon wil elke dag trainen, de ander wil dat niet. Ook dat moet je aanpassen aan je levensstijl. Als jij maar twee keer in de week wil sporten en je moet van jezelf vijf keer, ga je in de praktijk drie keer niet. Je dieet pas je weer aan op je trainingsschema.” De laatste – en niet geheel onbelangrijke – les: heb geduld. ,,Geduld en zorg dat je het goed aanpakt. Geduld en een goed plan zijn belangrijk, het moet wel kloppen.”

Feesten en afvallen

En als je nou niet zit te wachten op zo’n shredded lichaam, heeft sporten dan wel een functie? ,,Ik begon omdat ik me niet comfortabel voelde in mijn eigen lichaam”, vertelt Schoeber. ,,Maar inmiddels betekent het veel meer dan mijn lichaam trainen. Ik train nu zeven jaar, het lichaam heb ik. Fitness helpt met veel meer andere dingen. Ik word energieker wakker, heb meer focus en zelfvertrouwen. En het heeft me geholpen harder te werken in andere delen van mijn leven, ik heb veel meer discipline.” Die discipline levert ook zijn vruchten af: inmiddels heeft Schoeber een aantal bedrijven. ,,Ik slaap niet tot ik wat af hebt. Of ik een workaholic ben? Ja, maar ik heb van mijn werk mijn hobby gemaakt. Ik doe wat ik leuk vind. En als ik iets doe wat ik niet leuk vind, dan zorg ik ervoor dat ik dat wel ga vinden!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTuber Merijn heeft het hele jaar een summerbody
Sluiten